Asansör kazasıyla ilgili olarak yürütülen soruşturma kapsamında bugün 2 işçinin daha bilgisine başvuruldu.

 

Şişli Emniyet Müdürlüğü Asayiş Büro Amirliği'ne giderek bilgi veren işçilerden Ekber İlter, Torunlar GYO'ya ait inşaatta yaklaşık 2 yıldır kantar görevlisi olarak çalıştığını söyledi.

 

'ASANSÖRLER NİSAN'DAN BERİ SÜREKLİ BOZULUYOR'

Çalıştığı inşaatta 17 Nisan'dan beri asansörlerin sürekli olarak arızalandığını iddia eden Ekber İlter, “Bu arızaları işçi arkadaşlar defalarca dile getirdiler. Ancak bu sorunlarla ilgili olarak ne Torunlar GYO ne iş güvenliği firması ne de asansör firması herhangi bir önlem almadı. Bu önlemleri almadıkları gibi, asansörleri kullanan operatörlere herhangi bir eğitim vermediler. Olayın meydana geldiği asansörü kullanan arkadaş da daha 4 günlük işçi idi. O da herhangi bir eğitim almadı. Bu şahıslara ve burada çalışan işçilere verilen eğitim de sözlü olarak 1 dakikalık süre içerisinde idi" dedi.

 

'EĞİTİM ALMADAN SERTİFİKASINI ALDIM'

Kendisine de, yangın ile ilgili herhangi bir eğitim dahi verilmeden iş güvenliği firması tarafından sertifika verildiğini söyleyen İlter, “Bu belgeyi firmaya sorduğumda 'Önemli değil' dediler. Bu inşaatta iş güvenliği firması bazı konularda uyarı yapsa dahi, proje müdürü bu uyarıları dinlemeyip çalışmaya devam ediyordu. İşçiler günde 12 saatten fazla çalışıyorlardı. Bu asansör kazası göz göre göre meydana geldi. Bu kazadan bence blok sorumlusu, proje müdürü, işçilerin başında bulunan ekip çavuşu, işçi formenleri ve asansör firması sorumludur" dedi.

 

'HERKES BOZUK OLDUĞUNU BİLİYORDU'

İnşaatta işçilerin yatakhane, yemekhane ve ihtiyaçlarından sorumlu olarak çalışan birimin şefi Ferhat Ök'ün de bilgisine başvuruldu. Ök'ün, “Ben işçilerin genel ihtiyaçları ile ilgilendiğim için çoğunu tanırım. Hepsi ile muhabbettim vardır. Bu muhabbet sırasında işçi arkadaşlarım bana olayın olduğu asansör ve inşaatta bulunan diğer asansörlerde 'swic' denilen aletin olmadığı, bu yüzden asansörün 32 kata kadar rahatlıkla çıktığı, asansörün paraşüt sisteminin çalışmadığı, iş güvenlik firmasının bu sorunlardan haberinin olduğu, ancak herhangi bir şey yapmadığını duydum ve biliyorum. Bu olayda bence iş güvenliği firması ve yetkilileri, asansör firması ve çalışanları ile Torunlar GYO isimli şirket yetkilileri sorumludur. Çünkü bu asansörün sorunlu olduğunu hepsi bilmekte idi" dediği öğrenildi.