Atatürk’ün 76. ölüm yıl dönümü nedeniyle Anıtkabir’e gelen tiyatro sanatçısı Göksal Kaya, vatandaşların yoğun ilgisi ile karşılaştı. Burada Cihan Haber Ajansı'na (Cihan) AOÇ arazisine yapılan Cumhurbaşkanlığı Sarayı hakkında konuşan Kaya, Atatürk’ün Yalova’da bir ağacı kestirmemek için yalıyı başka bir yere taşıttığı örneğini hatırlattı. Göksal Kaya, "Geçtiğimiz aylar içerisinde Yalova’daydım. Atatürk’ün Yürüyen Köşk'ünde orada bir yer vardı. Mustafa Kemal Atatürk bir çam ağacını kestirmemek için evi, yalıyı yürütmüş. 3 -5 ay uğraşılmış bir ağaç için, yalı yürütülmüş. Şimdi yüzlerce binlerce ağaç kesilip yerine yer yapılması için söyleyecek bir şey bulamıyorum ben." dedi.

'GÖK KUBBE ALTINDA MANEVİ HUZUR BULABİLECEĞİN HER YER SENİN KÖŞKÜNDÜR'

Anıtkabir’de Atatürk’ü siyah okul önlükleri ile ziyaret eden Ordu Üniversitesi Matematik Bölümü Öğretim Görevlisi Ahmet Erkan Birben de Çankaya’nın değişmemesi gerektiğine vurgu yaparak, "Fani dünyada bunlar geçicidir. Gök kubbe altında manevi huzuru bulabileceğin her yer senin köşkündür. Her yer senin hanındır. Her yer senin vatanındır." ifadelerini kullandı.

"Ancak yapsınlar. Ama dikkat edilsin bu vatan böldürtmesin arkadaş. Bu bayrağı Güneydoğu’da götürüp sallayamıyorsun. Bez ve paçavralarla Ankara’nın, İstanbul’un göbeğinde herkes geziyor. Bu millet çok sabırlı bir millet. Türkiye’nin kurtuluşu Türk gençlerinin ilim tahsil etmesiyle mümkündür. Vatan için ölebilecek kadar cesur olmak yetmez. Her türlü alçakça iftiralara ve kalleşliklere karşı Türk gençliği ve Türk milleti bilinçli, birlik ve bütünlük içerisinde olmalıdır." sözlerini kaydetti.

ANKARA BAROSU BAŞKAN YARDIMCISI ARIKAN: HUKUKA SAYGISIZLIĞIN SONU HİÇ İYİ DEĞİL

Avukatlarla birlikte Anıtkabir’i ziyaret eden Ankara Barosu Başkan Yardımcısı Seçkin Arıkan da yürütmenin durdurma kararına rağmen Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın yapılıp bitirilmesini hukuk aykırı olarak değerlendirdi.

Seçkin Arıkan, "Ben yaptım oldu demen mümkün değildir, hukuka aykırıdır. Hiçbir şekilde kabul etmiyorum, edilmemesi gerekiyor. Sizin hangi makamda olduğunuzun, kim olduğunuzun önemi yoktur. Mahkemeler Türk milleti adına karar verir, siz bunu kabul etmiyorsanız, artık hukuk diye bir şeyden bahsetmeniz mümkün değil." şeklinde konuştu.
Hukukun herkese lazım olduğuna işaret eden Arıkan, hukuka bu kadar saygısızlığın sonunun hiç iyi olmadığını belirterek, şöyle dedi: "Çünkü hepimizin güvencesi hukukun herkese eşit mesafede olması gerekir. Hiç kimseye avantaj sağlayacak şekilde de çalışmaz hukuk, herkese eşit davranır. Siz bunu bana daha yakın olsun diye birtakım zorlamaların içerisine girerseniz, hukuk düzenini bozarsanız sonuçta bir gün hepimize lazım olacak hukuk."

‘Ak saray’ denilen yapının ihtiyaç olduğuna inanmadığını söyleyen Ankara Barosu Başkan Yardımcısı Arıkan, "O bina başbakanlık binası olarak başladı. Başbakanlık'ın öyle bir ihtiyacı vardıysa eğer şimdi nasıl Cumhurbaşkanlığı binası oldu? Başbakanlık'ın ihtiyacı bitti mi? Bu kadar mantığa aykırı bir şey olamaz. Cumhurbaşkanlığının böyle bir şeye ihtiyacı olduğunu düşünmüyorum. Cumhurbaşkanlığının fonksiyonu bellidir ve Başbakanlık'tan daha büyük bir yapısı yoktur." düşüncesini paylaştı.

KORE GAZİSİ: ATATÜRK'E SAYGISIZLIKTIR

Rıza Kavak(85) isimli Kore gazisi ise AOÇ arazisine Cumhurbaşkanlığı Sarayı inşa edilmesini, "Bunu yanlış buluyorum, doğru değil, Atatürk’e saygısızlıktır. Onun Türk milletine bırakmış olduğu bir eser, bir çiftlik. Ankara’da başka bir yok muydu?" diye eleştirdi.

Kemal Aktaş (95) isimli bir vatandaş, "Aleviyim ama insanım. Hırsızların peşinden gitmeyin." diye seslendi.

'YAPANLARA DA OTURANLARA DA YAZIKLAR OLSUN'

Gülay Koçkaş isimli bir kadın "Keşke Atatürk kalkıp görse başka şu milletin halini, açlığa sefaletini. Bu bölünmelere ayrıştırmalara karşıyız. Çok kızgınız artık." dedi.

Emekli Öğretim Üyesi Peri Serim, Cumhurbaşkanlığı Sarayı için, "Yazıklar olsun. Diyecek başka bir sözümüz yok. Yapanlar da oturanlar da hepsine yazıklar olsun." diye konuştu.

Leyla Meryem Tosun "Ak Saray’da oturamayacak, Mustafa Kemal’in hatıralarında oturamayacak. İnşallah otururken altında kalsın. Mustafa Kemal’i unutturmayacağız. Benim onlardan korkum yok. Gelsinler beni de alsınlar." şeklinde konuştu.

ANITKABİR DOLDU TAŞTI

Öte yandan Atatürk'ün 76. ölüm yıl dönümünde Anıtkabir doldu taştı. Vatanlaşların yanı sıra Japon ve diğer ülkelerden gelen turistler de Atatürk'ü ziyaret etti. (Cihan)