CHP İzmir Milletvekili Aytun Çıray, bonzai ile mücadele konusunda hükümetin arkasında olacaklarını belirterek, Bakanlara “Bu konuda muhalefet partilerinden nasıl bir katkı beklersiniz?” diye sordu.

Çıray, İçişleri Bakanı Efkan Ala ve Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun yazılı yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına verdiği soru önergesinde, kullanımı yaygınlaşıp ulaşımı her geçen gün daha da kolaylaşan “Bonzai Jameika” adlı uyuşturucu maddeyi gündeme getirdi. Söz konusu sentetik uyuşturucu maddenin gençlerin hayatını kararttığını ifade eden Çıray, “Ne yazık ki ucuza ulaşılabilen ve kullanımı kolay olan bu zehri kullananların yaş ortalaması da gittikçe düşmektedir. Satıcılar internet kafeler ve okullar başta olmak üzere özellikle genç ve çocuklarımızın kalabalık bir şekilde yaşadığı yerleri seçmektedirler. Açıkça ifade etmeliyiz ki bu zehirle mücadelede hükümetinizin arkasında olacağız” dedi. Çıray, Bakanlardan şu soruların yanıtını istedi:
“İl Sağlık Müdürü benim seçim bölgem olan İzmir’de 21 gencimizin kısaca Bonzai diye anılan uyuşturucu zehir nedeniyle öldüğünü açıkladı. Bu durumda Bakanlığınız, İzmir’de ve Türkiye’de halen yürüttüğünüz narkotik maddelerle mücadele yanında yeni ek önlemler almayı düşünmekte midir?
Yıllara göre İzmir’de ve Türkiye’de Bonzai kullananların sayılarında artış var mıdır? Varsa oransal değeri nedir?
Uyuşturucu madde yapımında kullanılan unsurların tedariki, üretimi, ticaretinin önlenmesi hususunda ek önlemler almayı düşünüyor musunuz?
Son beş yılda bağımlılık yapan madde kullanımı nedeniyle İzmir’de ve Türkiye çapında AMATEM vb. rehabilitasyon kuruluşlarına başvuran ve tedavi olan bağımlı sayısı kaçtır? Bunlardan kaçı çocuk, kaçı yetişkindir?
Son beş yılda uyuşturucu madde satımı ile ilgili İzmir’de ve Türkiye genelinde kaç operasyon yapılmış, kaç kişi gözaltına alınmıştır?
Son beş yılda İzmir’de ve Türkiye genelinde uyuşturucu madde operasyonlarında ele geçirilen maddelerin piyasa değeri kaç liradır?
İçişleri Bakanlığı, Bonzai bağımlılığının önlenmesi için toplumumuzu bilinçlendirmek amacıyla özel bir kampanya düşünüyor musunuz? Bu konuda hangi bakanlıklarla işbirliği yapıyorsunuz?
Bu konuda muhalefet partilerinden nasıl bir katkı beklersiniz?”