Prof. Dr. Orhan Kural ve bir grup arkadaşı, Cem Yılmaz'ın sinemada gösterimde olan son filmi "Pek Yakında"yı, sigara ve alkole özendirdiği gerekçesiyle Beyoğlu FİTAŞ Sinemaları önünde protesto etti.

İTÜ Maden Mühendisliği Bölümü Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Orhan Kural öncülüğündeki grup, ellerinde "Şımardıkça Şımardın Dokunulmaz Değilsin", "İnsanlık suçu işleme", "Paraya Doymuyor musun?" ve "100 Bin Ölümden Sen de Sorumlusun" yazılı dövizlerle İstiklal Caddesi üzerindeki FİTAŞ Sinemaları önünde saat 19.30'da toplandı.

 

Burada bir basın açıklaması yapan Prof. Kural, Cem Yılmaz'ın ajanslar kanalıyla sponsor sigara firmalarından 1 milyon dolar para aldığını ileri sürerek, “Bizi reklam yapmakla suçluyorlar. Hiçbir anlamı olmayan filmler yaparak kola, uyuşturucu, küfür ve içki sponsorluğunda filmler yaptığını herkese ilan etmek istiyoruz. Recep İvedik'i aratır bir duruma geldi yaptığı bu saygısızlıklarla. Kendi çocuğu var. Vicdanını eline koysun. Filmde niye 10 dakika sigara içtiğini ve hangi şirketlerden para aldığını açıklasın" dedi.

 

Prof. Kural şöyle devam etti:
“Türk gençlerinin sigaraya başlamasının en büyük nedeni, özentidir. Bunu hepimiz biliyoruz. Ve yılda 10 bin gencimiz sigaraya başlıyor. Kendi çocuğu sigaraya başladığı zaman, ki inşallah görürüm, Cem Yılmaz o zaman ne diyecek? Çok mu sevinecek? Binlerce çocuğun ölümüne sebep oluyor. Kazandığı parayla 50 tane Jaguar alsa, 50 tane tavşandan yelek alsa, şımara şımara dolaşsa etrafta, o parayı nereye götürecek?"
Bu olaydan sonra sigara firmalarını tekrar üzerine geldiğini ileri süren Kural, “Tekrar Soma olayını gündeme getirdiler. Ama ben pes etmeyeceğim. Halk bunun sponsorluk olduğunu anlayana kadar mücadeleme devam edeceğim. Film ilgi görmüyor. Boş salona oynuyor, bundan mutluyuz. Ama zaten parasını fazlasıyla sponsorlardan aldı" dedi.

Orhan Kural, eyleme destek için telefonla aradığı Yeşilay yetkililerinin ise kendisine “İlgi alanımıza girmiyor" şeklinde cevap verdiğini söyledi.

 

Filmin sigara, içki reklamı ve küfür içerdiğini söyleyen Yıldız Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Süleyman Doğan da, “Toplumsal yapıyı bozan bu şekildeki filmlerin gelecekte nasıl nesiller ortaya çıkaracağını düşünün. Filmi seyrettim. 130 dakikalık filmin 10 dakikası ve 15 sahnesi sigara üzerine. Ve sigarayı öyle bir özendiriyor ki, filme giden her genç sigaraya başlayacak ve bunun vebali Cem Yılmaz'da olacak" dedi.