İzmir Valiliği’nin, TOKİ’nin Çeşme ilçesindeki projesine "ÇED’e gerek yok" raporu vermesi, tartışmaları yeniden alevlendirdi. TOKİ’nin Reisdere’deki yüzde 500 inşaat yoğunluğu artışıyla yapmak istediği dört katlı konut projesine onay çıktı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın uygun gördüğü projeye, İzmir Valiliği de olur verdi. Valilik, inşaat yoğunluğu sebebiyle belediyelerin dava açtığı proje için “Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporuna gerek yoktur.” dedi. Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç ise, “Dava devam ediyor. Yasal mücadeleyi sürdüreceğiz.” dedi.

Çeşme Belediyesi ve teknik odalarının, TOKİ'nin yoğunluk ve yüksekliği arttırmasını sağlayan planlara yönelik açtığı davaların devam ettiğini hatırlatan Başkan Dalgıç, kanuni süreç devam ederken valilik tarafından verilen onayı doğru bulmadığını söyledi. Açılan davalarda bilirkişinin şehrin mikrokliması, yeşil örtüsü, nüfus yoğunluğu ve bölge yapılaşma özellikleri açısından projeye olumsuz rapor verdiğini kaydeden Dalgıç, "Mahkeme kararı beklenmeden işlemler sürüyor. Biz kentin geleceği için hakkımızı aramayı sürdüreceğiz." dedi.

‘KONUTA DEĞİL, YANLIŞA KARŞIYIZ’

Çeşme'nin toplu konuta ihtiyacı olduğunu ve toplu konut projelerine karşı olmadıklarını vurgulayan Başkan Dalgıç, şunları söyledi: “TOKİ'ye ya da Çeşme'de konut yapmasına karşı değiliz fakat konutlara 2 kat yükseklik ve yüzde 20 inşaat yoğunluğu olan bir imar politikası uyguluyorken yoğunluğu 6 kata yakın arttırarak yüzde 120 yoğunlukla üstüne üstlük 4 katlı onlarca bina yapılmasına, Çeşme'de başlayacak betonlaşmanın önünün açılmasına müsaade etmek mümkün değil. Toplu konut yapılsın fakat bu, kenti betonlaştırmadan yapılsın.”

'TOKİ ŞEHİR KURUYOR'

TOKİ tarafından yakın zamanda çalışmalarına başlanacak proje, iki etaptan oluşuyor. Birinci etap olarak belirlenen alanda 550 adet konut, 1 adet 600 kişilik cami, 2 adet büfe yer alıyor. Projenin ikinci etabında ise 603 adet konut, 4 adet büfe, birer adet 32 derslikli ilköğretim okulu, 32 derslikli lise ve 600 kişilik cami bulunuyor.

CİHAN