CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, "Herkes İçin İnanç Özgürlüğü Raporu"nu TBMM'ye teklif olarak sunduklarını belirterek, "Eğer Ahmet Davutoğlu, Alevilere vaatte bulunacaksa, hamasi nutuklarla değil, bu somut önerilerimizi destekleyerek önümüzdeki yıl Hacı Bektaş'a gitsin" değerlendirmesinde bulundu.

Tanrıkulu, yaptığı yazılı açıklamada, "AK Parti yöneticilerinin, gerek dış gerekse iç politikada, özgürlükler konusundaki çapsızlıkta ve samimiyetsizlikte birbirleriyle yarıştıklarını" savundu.

Alevilerin inançlarını yaşarken karşılaştıkları gerçek sorunların, sahte sunumlarla çözülemeyeceğini belirten Tanrıkulu, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Hacı Bektaş etkinliğinde yaptığı konuşmayı eleştirdi. Tanrıkulu, şu görüşlere yer verdi:

"Başbakan Davutoğlu, bizim CHP olarak 7 Kasım'da açıkladığımız inanç özgürlüğü öneri paketimize karşılık olarak Hacı Bektaş'ta komik vaatlerde bulunmuş, Erdoğan'ın daha önce yaptığı hamasi nutukları tekrarlamıştır. Bu toplumun her sene Hacı Bektaş'ta yapılan içi boş vaatlere karnı tok. Eğer varsa özgürlüklere dair en ufak bir derdin, bu perspektifi sağlayacak bir çapın, somut, hayata dokunan adımlar atmak zorundasın. Davutoğlu'nun, Alevilerin onca ağır sorunları varken vaat edebildiği tek somut şey, din derslerindeki ayrımcı yaklaşımın revize edilebileceği ve Madımak'ın 'yaşayan müze' haline getirilebileceği."

CHP İstanbul İl Başkanlığı'nda açıklanan "Herkes İçin İnanç Özgürlüğü Raporu"nu TBMM'ye teklif olarak sunduklarını kaydeden Tanrıkulu, 10 maddelik önerilerini hatırlattı. Sezgin Tanrıkulu, şöyle devam etti:

"Tüm bu öneri ve talepleri gerekçeleriyle TBMM'nin önüne Anamuhalefet Partisi olarak koyuyoruz. Eğer Ahmet Davutoğlu, Alevilere vaatte bulunacaksa, hamasi nutuklarla değil, bu somut önerilerimizi destekleyerek önümüzdeki yıl Hacı Bektaş'a gitsin. Söylemleriyle, siyaset anlayışıyla, özgürlüklere yaklaşımı ve bu konudaki çapsızlığıyla Davutoğlu ve hükümetinin Alevilerin uğradığı ayrımcılığa karşı inanç özgürlüğü paketimizi desteklemeyeceği düşünülebilir. Ancak demokrasi ve özgürlükler konusunda yürüteceğimiz hak ve hukuk mücadelesi, hedeflediğimiz bu özgürlüğün er veya geç sağlanmasını beraberinde getirecektir."

AA