CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, Sayıştay Başkanlığı tarafından açıklanan Sosyal Güvenlik Kurumu 2013 yılı Sayıştay Denetim Raporunu Meclis gündemine taşıyarak, “SGK’nın kamuyu zarara uğratan işlemlerinden, fazladan yaptığı ödemelerinden dolayı sorumlulukları bulunan tüm yetkililer hakkında soruşturmalar başlatılacak mı?” diye sordu.

Tanrıkulu, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına sunduğu soru önergesinde “Sağlık Bakanlığı’na bağlı resmi sağlık hizmet sunucuları tarafından 2013 yılı içinde MEDULA’ya girişleri yapılan Sağlık Uygulama Tebliği / SUT kodlu tıbbi malzemeler için SGK tarafından ödenmemesi gerektiği halde ödenen toplamda 24 Milyon 158 bin 225 Türk Lirası 45 Kuruş tutarındaki KDV ödemesi ne kadarlık tutarları hangi sağlık hizmet sunucularına yapılmıştır?" sorusunu yöneltti. Aynı şekilde 62 Milyon 39 bin 583 Türk Lirası 50 Kuruş tutarındaki KDV ödemesinin yapıldığı hizmet sunucularını öğrenmek isteyen Tanrıkulu, şu soruları yöneltti:

"Devlet ve vakıf üniversiteleri tarafından 2013 yılı içinde MEDULA’ya girişleri yapılan SUT kodlu tıbbi malzemeler için SGK tarafından ödenmemesi gerektiği halde ödenen toplamda 27 Milyon 681 bin 703 Türk Lirası 88 Kuruş tutarındaki KDV ödemesinin ne kadarlık tutarları hangi devlet ve vakıf üniversitelerine yapılmıştır?
Devlet ve vakıf üniversiteleri tarafından 2013 yılı içinde MEDULA’ya girişleri yapılan SUT kodlu ilaç kullanımları karşılığı SGK tarafından ödenmemesi gerektiği halde ödenen toplamda 53 Milyon 804 bin 370 Türk Lirası 69 Kuruş tutarındaki KDV ödemesinin ne kadarlık tutarları hangi devlet ve vakıf üniversitelerine yapılmıştır?
2013 yılında, geri ödeme kapsamında olmadıkları halde SGK’ya faturalandırılan tıbbi malzemeler için hangi vakıf üniversitesi hastaneleri ve özel sağlık hizmet sunucularına ne kadar tutarlarda ödenmemesi gerektiği halde ödemeler yapılmıştır?
Vakıf üniversitesi hastaneleri ve özel sağlık hizmet sunucularının 2013 yılı içerisinde kurum sağlık hak sahiplerinin tedavilerinde kullandıkları serbest kodsuz tıbbi malzemelere ilişkin SUT kurallarına aykırı işlemlerin faturalandırılması sonucu, aslında geri ödeme kapsamında olmadığı halde SGK tarafından ödenen ve sağlık hizmet sunucularının alacaklarından mahsup edilmesi gerektiği halde mahsup edilmeyen toplamda 10 Milyon 736 bin 566 Türk Lirası 85 Kuruş tutarındaki ödemenin ne kadarlık tutarları hangi vakıf üniversitesi hastaneleri ve özel sağlık hizmet sunucularına yapılmıştır?
Vakıf üniversitesi hastaneleri ve özel sağlık hizmet sunucularının 2013 yılı içerisinde kurum sağlık hak sahiplerinin tedavilerinde kullandıkları serbest kodsuz tıbbi malzemeler ile SUT kodu olmasına rağmen fiyatı belirlenmemiş tıbbi malzemelere ilişkin MEDULA’da kayıtlı veriler üzerinden ortaya çıkan ve Sağlık Uygulama Tebliği / SUT kurallarına aykırı işlemlerin faturalandırılması sonucu mahsup edilmesi gerektiği halde mahsubu yapılmayan toplamda 2 Milyon 16 bin 438 Türk Lirası 22 Kuruş tutarındaki ödemenin ne kadarlık tutarları hangi vakıf üniversitesi hastaneleri ve özel sağlık hizmet sunucularından mahsup
SGK İç Denetim Birimi Başkanlığı, kamuyu zarara uğratan işlemlerin neden farkına varamamıştır? Kamu aleyhine tüm bu işlemler gerçekleşirken SGK İç Denetim Birimi Başkanlığı ne yapmaktaydı?
SGK’nın kamuyu zarara uğratan tüm bu işlemlerinden, fazladan yaptığı ödemelerinden dolayı sorumlulukları bulunan tüm yetkililer hakkında soruşturmalar başlatılacak mıdır?
SGK’nın ödememesi gerektiği halde ödediği KDV ödemeleri ile mahsup etmesi gerektiği halde mahsup etmediği işlemler sonucu kamunun uğratıldığı zararlar bir an önce tazmin edilecek midir? Gerekli idari ve yasal süreçler başlatılacak mıdır?”