Hatay'ın Reyhanlı ilçesinden Kilis Öncüpınar sınır kapısı istikametine giderken Kırıkhan ilçesi yakınlarında dün durdurulan ve içerisinde MİT görevlisinin de bulunduğu TIR'da çok sayıda silah, mühimmat, hücum yeleği ve elektronik malzeme bulunduğu iddiası CHP tarafından TBMM gündemine taşındı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a, olayla ilgili yeni iddiaları gündeme getirerek, "Jandarmanın aracı aramak istemesi üzerine Hatay Valiliği'nin devreye girerek yazılı talimatla aramayı önlediği duyumu doğru mudur? Hatay Başsavcısı ve Terörle Mücadele'den Sorumlu Adana Başsavcıvekili Özcan Şişman'ın da olay yerine gelmesine rağmen Jandarmanın "Valinin yazılı talimatı var aracın aranması kesinlikle mümkün değil" dediği ve bu noktada karşılıklı olarak hazırlanan tutanakların ardından aracın arama yapılmadan salıverildiği iddiası doğru mudur?" diye sordu.

Başsavcılar Hatay Valisi'nin jandarmaya yazılı talimatına mı takıldı?
CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, Başbakan Erdoğan'ın yanıtlaması istemiyle TBMM'ye soru önergesi verdi. Umut Oran'ın Erdoğan'a yönelttiği sorular şöyle:
- Jandarmanın aracı aramak istemesi üzerine Hatay Valiliği'nin devreye girerek yazılı talimatla aramayı önlediği duyumu doğru mudur?
- Bunun üzerine arama iznini veren ilgili Hatay Cumhuriyet Savcısı ile birlikte Hatay Başsavcısı'nın olay yerine gelerek arama yapılmasında direndiği bilgisi doğru mudur?
- Jandarmanın yine de aramayı önlemesi üzerine Terörle Mücadele'den Sorumlu Adana Başsavcıvekili Özcan Şişman'a haber verildiği araç başına gelen Özcan Şişman'ın da aracın aranmasını sağlayamadığı, Jandarmanın "Valinin yazılı talimatı var aracın aranması kesinlikle mümkün değil" dediği ve bu noktada karşılıklı olarak hazırlanan tutanakların ardından aracın arama yapılmadan salıverildiği iddiası doğru mudur?

İçinde MİT mensubuyla TIR durduruldu mu?

- Hatay'ın Reyhanlı ilçesinden Kilis Öncüpınar sınır kapısı istikametine giderken Kırıkhan ilçesi yakınlarında dün durdurulan ve içerisinde MİT görevlisinin de bulunduğu TIR'da çok sayıda silah, mühimmat, hücum yeleği ve elektronik malzeme bulunduğu iddiası doğru mudur?
- TIR'da bir MİT mensubu bulunduğu ve jandarmanın araçta arama yapmasını önleyerek aracın 'kendi kontrollerinde olduğunu' söylediği iddiası doğru mudur? Bu TIR'da arama yapıldı mı, aramaya dair tutanak tutuldu mu, arama sonucunda ne ele geçirilmiştir?
- Olayla ilgili olarak birisi Suriye uyruklu 3 kişinin gözaltına alındığı doğru mudur, gözaltına alınanların isimleri nedir?

TIR İHH malzemesi mi taşıyor?

- Söz konusu TIR İnsani Yardım Vakfı'nın (İHH) malzemelerini mi taşımaktadır?
- Söz konusu TIR'ın yükü nedir, bu yük nereden nereye götürülmektedir? TIR'daki yükün sahibi kimdir, irsaliye faturasını kesen şahıs veya şirket kimdir?



TIR plakası 06 DE 3290 mı?

- Olayla ilgili olarak Alo Jandarma 156'ya "01 Ocak 2014 günü saat 16.00 sıralarında insani yardım malzemesi taşıdığı kılıfıyla içi silah dolu bir TIR Hatay'ın Reyhanlı ilçesinden Kilis iline doğru yola çıkacağı, Sevkiyatın yapılacağı aracın plakasının 06 BR 8860 olduğu, dorsesinin ise 06 DE 3290 olduğu..." şeklinde ihbar yapıldı mı?
- Söz konusu TIR ve dorsenin plakası ihbarda belirtilenle aynı mıdır?

- Suriye ile bozulan ilişkiler nedeniyle sınırdan sıklıkla silah ve mühimmat kaçırıldığı bu kaçakçılığın MİT gözetiminde yapıldığı iddiası doğru mudur?

Kaç MİT Personeline yarılama izni verdiniz?

- Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) personeli olup da 1 Ocak 2003 tarihinden bu yana Başbakanlıkça hakkında soruşturma/yargılama izni verilen kişi sayısı ayrı ayrı kaçtır? 1 Ocak 2003 tarihinden bu yana soruşturma/yargılama izni istenen MİT personeli sayısı ayrı ayrı kaçtır? 1 Ocak 2003 tarihinden bu yana yargılanarak, aldığı cezası kesinleşen ve meslekle ilişiği kesilen MİT personeli sayısı kaçtır?
- Son 5 yılda Şanlıurfa, Kilis, Gaziantep, Hatay, Adana ve Mersin MİT Bölge Başkanlıkları ve Müdürlükleri personelinden kaçı hakkında adli işlem yapıldı? Bu illerde görevli kaç MİT personeli hakkında adli soruşturma açıldı? Bu illerde görevli olup da yargılama izni istenen MİT personelinin sayısı kaçtır, bunlardan kaçı hakkında yargılama/soruşturma izni verdiniz?