CHP Parti Meclisi (PM) Üyesi ve İstanbul Milletvekili 2 yıl önce yapılan 34. Olağan Kurultayda en yüksek 3. oyu alarak PM'ye girmesini sağlayan kurultay delegelerine "Kıymetli yol arkadaşım" hitabıyla birer mektup yazarak, 5-6 Eylül'de yapılacak yeni kurultay öncesinde bir anlamda örgütle helalleşti. Oran 2 yılın hesabını verdiği mektubunda, "Bugüne kadar olduğu gibi, bundan sonra da kendimi sizlere emanet ediyorum. 'SOL'duyunuzla ve desteğinizle bütün güçlükleri aşacağımıza inanıyorum. Unutmayalım ki Türkiye'nin CHP'ye ihtiyacı var. CHP'nin ise Atatürkçü düşünce ve Altı Ok'tan ödün vermeden halkın bugünkü beklentilerini karşılayan, sorunlarını çözen, ilerici, öncü, evrensel değerlerle barışık sol, sosyal demokrat bir siyasal ideolojiye ihtiyacı var. Bu ideolojinin ise, partiyi iktidara taşıyacak bir kadro hareketine ihtiyacı var"dedi.

Umut Oran geçen hafta CHP kurultay delegeleri ile 81 il başkanına bir mektup göndererek 2 yıl boyunca PM üyesi ve milletvekili olarak geçirdiği süreyi değerlendirip 18. Olağanüstü kurultay için bazı saptamalarda bulundu. Oran'ın delegeye mektubu şöyle:

İçtenlikle teşekkür ederim

"2012 yılında "34. Olağan Kurultay"ımızı birlikte gerçekleştirdik. O gün, en yüksek oylardan birini alarak hayatımın en onurlu, en özel anlarından birini yaşadım. 2 yıl boyunca, Parti Meclisi Üyeliği görevimi layıkıyla yapmaya çalıştım. Oylarıyla beni destekleyen, oy vermeseler bile her zaman yanımda hissettiğim tüm kurultay delegelerimize ve size içtenlikle teşekkür ederim.

Performans ve azmimin takdiri

Güveninize layık olmak ve emanetinize sahip çıkmak için 2 yıl boyunca gerek Genel Merkezde, Parti Meclisinde, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde, Sosyalist Enternasyonal'de, gerekse Türkiye'nin dört bir yanında hizmet verdim. Bir yandan partimizin daha iyi yönetilebilmesi için çabalarken, bir yandan da haksızlığa, hukuksuzluğa, yolsuzluğa, yasaklar ve eşitsizliğe karşı mücadele etmeyi görev bildim. Görevim esnasındaki performansımın ve azmimin takdirini sizlerin değerlendirmesine bırakıyorum.

Emanetinize sahip çıktım

Görevimin bitmek üzere olduğu bu anda, yol arkadaşınız olarak teveccühünüz için bir kez daha şükranlarımı sunarken, hatalarım olmuşsa, sürç-i lisan etmişsem affınızı dilerim. Lakin görevim esnasında; emanetinize sahip çıkmaya çalıştığımdan, partimizin başarısı için sorumluluk bilinciyle hareket ettiğimden, iyi niyet ve samimiyetimden şüphe etmemeninizi dilerim.

Kurultay kararı doğru ve yerinde

Saygıdeğer Kurultay Delegem, Olağanüstü bir kurultayın arefesindeyiz. Partimizde gelişen olağanüstü kurultay iradesini doğru ve yerinde bir karar olarak görüyorum. Çünkü son kurultayın üzerinden iki yılı aşkın bir süre geçti. Bu zaman diliminde birisi yerel, diğeri cumhurbaşkanlığı olmak üzere iki seçim yaşandı. Her iki seçimin de masaya yatırılarak, katılımcı, çoğulcu bir biçimde sonuçların değerlendirilmesi, yanlışlıkların ve eksikliklerin saptanması gerekliydi. CHP olarak Kurultaydan tazelenerek, ideolojik olarak güçlenerek çıkılmasını dilerim.

Kurultayın kısa zamana sıkıştırılması olumsuz oldu

Kurultay tarihinin çok kısa bir zaman dilimine sıkıştırılması ise olumsuz olmuştur. Çünkü bu kısıtlı zamanda yeni bir fikrin, yeni bir söylemin, yeni bir eylemin ve iktidar iddiasının ortaya konulabilmesi oldukça zor görülmektedir.

"Bir olarak iri olarak diri olarak"

Sevgili Yol Arkadaşım, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün başkanlığında, CHP'nin temellerinin atıldığı Sivas Kongresi'nin 95 yıldönümünde Ankara'da buluşacağız. Bu kurultayımızda AKP faşizmine karşı 'bir olarak iri olarak diri olarak' yeni bir Kurtuluş Savaşı başlatmamız gerekmektedir. Bunu yapmak dışında başka bir seçeneğimiz yoktur, çünkü milyonlarca seçmenimizin tek umudu ve tek güvenli adresi CHP'dir.

60 milyon seçmen kurultayımızı izleyecek

Kurultayımızda; bizim gelecek vizyonumuzun, özgür, mutlu, refah içinde yaşayan Türkiye'nin öyküsünün ipuçlarını vermemiz gerekiyor. 2015 seçimlerinde oy kullanacak 60 milyon seçmenin tamamının 5-6 Eylül'de Ankara'da bizleri izleyeceğini, "gerçek ve kucaklayıcı demokrasiyi' kendi evimizde, CHP'de ne kadar uyguladığımızı, samimi olup olmadığımızın takip edileceğinin bilinci içerisinde olunmasını dilerim.

Kişiler gelip geçici aslolan CHP'dir

Kıymetli Kurultay Delegem, Kişiler ve kişisel tartışmalardan ziyade aslolan CHP'dir. Çünkü kişiler gelip geçicidir ve gün kişileri konuşma günü değildir. Artık gün, CHP'yi, Altı Ok'u hangi fikirlerle, hangi yol haritasıyla, hangi kadrolarla, nasıl iktidara getireceğimizi konuşmanın günüdür.

Bu kurultay nasıl olmalı, ne yapmalı.

Bu kurultayda ; örgütsel yapımızın güçlenmesi, kurumsal kapasitemizin artırılması önemlidir.
Bu kurultayda ; iktidar kararlılığımız ve geleceği elbirliğiyle inşa etme arzumuz söylenmelidir.
Bu kurultayda ; 1,1 milyon üyemiz 'işte benim partim benim iktidar kadrom' diyebilmelidir.
Bu kurultay; Altı Ok ve kuruluş felsefesinin Türkiye'yi kucaklayacağı kurultay olmalıdır.
Bu kurultay; 90 yıllık çınarımızın yeni filizlerle tüm Türkiye'yi sardığı kurultay olmalıdır.
Bu kurultay ; Türkiye siyaseti ve Türkiye demokrasisine nefes aldırmanın günü olmalıdır.

CHP 2015'te iktidar olmalı

Bu kurultay sonrasında CHP, 2015 genel seçimlerinde karanlıktaki Türkiye'ye bir fener olmalıdır. CHP, ya bir yol bulmalı, ya yeni bir yol açmalı ama mutlaka 2015 genel seçimlerinde iktidar olmalıdır.

Yeni PM örgütün vicdanını yansıtmalı

Değerli yol arkadaşım, Sizlerin oylarıyla belirlenecek yeni Parti Meclisi ve buradan çıkacak Merkez Yönetim Kurulu'nda; hem CHP örgütünün vicdanını yansıtan, Altı Ok ideolojisiyle çelişmeyen, kadınlara ve gençlere fırsat eşitliği sunulan, hem de Türkiye'ye güven ve umut veren isimlerden oluşması için uygun zemin yaratılmalıdır.

Tüzük parti içi demokrasiyi ileri götürmeli, geri değil!

Parti içi demokrasiyi geriye değil, çok daha ileriye götürecek örnek tüzük değişiklikleri yapılmalı, bu konuda asla geri adım atılmamalıdır . Yenilenme, tazelenme, değişim ve dönüşüm sağlanmalı, öncü, ilerici ve yenilikçi kimlikten asla vazgeçilmemelidir. Kadınlarımız ve gençlerimiz artık hak ettiği yerde olmalıdır. Sosyolojik tabanımızı gözden geçirmeli, CHP değerlerine sıkı sıkıya sarılmalı, parti içi sevgi, saygı, birlik, beraberlik ve dayanışma hedefimiz olmalıdır.

Bir tek kişi dahi küstürülmemeli

7 Eylül sabahı ortaya çıkacak kurultay sonucu ne olursa olsun; bir tek kişiyi dahi kaybetme, küstürme lüksümüz bulunmamaktadır. Bu kurultay bölünme değil birleşme, ayrışma değil bütünleşme, zayıflama değil güçlenme kurultayı olarak partimizin tarihine yazılmalıdır.

Göçmen kuşlar bize örnek olmalı

Bu yolda göçmen kuşlar bize örnek olsun. Onlar uzun mesafeleri "/\" şeklinde uyum içinde uçarlar. Böylelikle hava direncini kırar, birbirlerini engellemez, öndeki arkadaşının yarattığı hava boşluğunda yorulmadan uçarlar. Birliktedirler ve birbirlerine güven ve umut verirler. Onun için uzaktaki hedeflerine birlik, beraberlik ve dayanışma içerisinde varabilirler. Kurultayımız da bize uzun yolları göçmen kuşlar gibi kat etmeyi sağlasın.

Partiyi iktidara taşıyacak kadro hareketi

Unutmayalım ki Türkiye'nin CHP'ye ihtiyacı var. CHP'nin ise Atatürkçü düşünce ve Altı Ok'tan ödün vermeden halkın bugünkü beklentilerini karşılayan, sorunlarını çözen, ilerici, öncü, evrensel değerlerle barışık sol, sosyal demokrat bir siyasal ideolojiye ihtiyacı var. Bu ideolojinin ise, partiyi iktidara taşıyacak bir kadro hareketine ihtiyacı var.

Kendimi size emanet ediyorum

Bu duygu ve düşüncelerle, başta CHP üyeliği olmak üzere en onurlu görevleri yapmış bir yol arkadaşınız olarak, bundan sonra da partimizin başarısı ve iktidarı için var gücümle çalışmak; özgür, mutlu, refah içinde yaşayan bir Türkiye yaratmak için hizmet etmek istiyorum. Bugüne kadar olduğu gibi, bundan sonra da kendimi sizlere emanet ediyorum.
'SOL'duyunuzla ve desteğinizle bütün güçlükleri aşacağımıza inanıyor, sizi içtenlikle selamlıyor, sevgi ve saygılarımı sunuyorum.