TBMM Başkanı Cemil Çiçek, 24.dönem 4.yasama yılına ilişkin yaptığı değerlendirme toplantısında, Tezkerenin henüz gelmediğini belirtti. Hükümetin süreleri dolmadan bayramdan önce tezkerelerin geçmesini istediğini vurgulayan Çiçek, içeriğini bilmediğini ifade ettiği tezkerenin yarın Meclise gelebileceğini söyledi.

TBMM Tören Salonu'nda bir basın toplantısı yapan Çiçek, 5. yasama yılının herkes için sağlıklı, başarılı, mutlu bir yıl olmasını dilediğini belirterek, “Başta Soma olmak üzere iş kazalarında hayatını kaybeden işçilere Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyorum. Terör örgütü IŞİD'in elinden kurtulan rehinelere de geçmiş olsun dileklerimi ifade ediyorum” dedi. Meclis'in yasama, denetim, parlamenter diplomasi görevi bulunduğunu belirten Çiçek, yoğun geçen bir yılın geride kaldığını belirterek, şöyle devam etti:

“Bir yılda 173 kanun tasarısını geldi. Bu yasama yılında 47 tasarısı kanunlaşmış, 151 tasarı genel kurul gündemine girmiştir. 10 Eylül 2014 tarihi itibariyle 101 tasarı ilgili komisyonlarda, 297 tasarı ise genel kurul gündeminde bulunmaktadır. Bu yasama yılında 647 kanun teklifi gelmiştir. Yine bu yasama yılında 175 teklif kanunlaşmış, 186 kanun ise genel kurul gündemine girmiştir. Halihazırda 2 bin 52 teklif ilgili komisyonlarda, 11 teklif ise genel kurul gündeminde bulunmaktadır. Bazı kanun tasarısı ve teklifleri birleştirilmek suretiyle 58 kanun kabul edilmiş, 24 TBMM kararı alınmıştır. Toplam 270 kanun hükmünde kararnameden 2'sinin bu yasama döneminde 1 ve 2. yasama yıllarında görüşülerek kanunlaştı. 10 Eylül itibariyle 268 KHK'nin ilgili komisyonlarda bulunmaktadır.”

-DOKUNULMAZLIK DOSYALARI-
Bu yasama yılında TBMM Başkanlığı'na yasama dokunulmazlığının kaldırılması hakkında 156 Başbakanlık tezkeresinin Meclis’e geldiğini hatırlatan Çiçek, "23 tezkere istem üzerine, 135 tezkere ise milletvekillerinin üyeliğinin sona ermesi nedeniyle başbakanlığa iade edilmiş olup, 10 Eylül itibariyle 964 dokunulmazlığın kaldırılması hakkında başbakanlık tezkeresi Karma Komisyonu'nda bulunmaktadır. Milletvekillerinin talepleri doğrultusunda 143 kanun teklifi taslağı hazırlanmış, 184 kanun teklifi taslağı ise TBMM Başkanlığı'na sunulmadan önce kanun yapım tekniği açısından gözden geçirilmiştir. Ayrıca TBMM Başkanlığı'na sunulan 744 kanun tasarısı ve teklifi de kanun yapım tekniğine uygunluk yönünden incelenmiştir" dedi.
TBMM’nin denetim faaliyetlerine de aktaran Çiçek, bin 474 sözlü soru önergesi verildiğini ve sadece 65'inin cevaplandığını söyledi. Bin 280 önergenin ise genel kurul gündeminde bulunduğunu, 129 önergenin de işlemde olduğunu belirterek şunları söyledi:
“22 bin 63 yazılı soru önergesi verilmiştir. 3 bin 636 yazılı soru önergesi süresi içinde, 5 bin 834 yazılı soru önergesi süresi geçtikten sonra cevaplandırıldı. Süresi geçtikten sonra cevaplandırılanlar hariç 8 bin 720 yazılı soru önergesi gelen kağıtlar listesinde yayınlandı. 1 önerge geri alınmış olup 3 bin 872 önerge ise halen işlemdedir. 810 Meclis Araştırma Önergesi verilmiştir. 24 önerge kabul edilerek 2 araştırma komisyonu kurulmuş, 786 önerge ise gündeme alınmayı beklemektedir. 8 Meclis Soruşturma önergesi verilmiştir. Genel Kurul tarafından bu önergelerden 4'ü için Meclis Soruşturma açılması reddedildi. 1'i kabul edildi, 1 önerge ise imza sayısı yeter sayının altına düştüğü için işlemden kaldırılmış, 1 önerge geri alınmış ve 1 önerge ise konusuz kaldığından işlemden kaldırılmıştır. 10 genel görüşme önergesi verilmiştir. Önergelerden 1'i reddedilmiş, 9 önerge ise gündeme alınmayı beklemektedir. 9 gensoru önergesi verilmiştir. Bu önergelerden 2'si geri alınmış, 6 önergenin gündeme alınması genel kurul tarafından reddedilmiş, 1 önerge ise işlemden kaldırılmıştır."

-"İÇ TÜZÜK DEĞİŞMELİDİR"-
İç tüzük ile ilgili partilerin hepsinin hem fikir olduğunu vurgulayan Çiçek, iç tüzük komisyonu kurulduğunu ve 21 madde hariç diğer maddelerde anlaşıldığını ifade etti. Bu maddelerden de birçoğunda anlaşıldığını anlatan Çiçek, 4-5 maddenin karara bağlanmasıyla birlikte hiç olmazsa uzlaşarak iç tüzük metnin ortaya koyma imkanı olduğunu anlattı. Çiçek, 25. dönem parlamentosunun bu sıkıntıdan kurtulmuş olacağını ifade etti. Meclis'teki gerginliklerin bir çoğunun da iç tüzüğün ihtiyaçlara cevap vermemesinden kaynaklandığını belirten Çiçek, "2015 Haziran'ı itibari ile Türkiye'nin gündemine gelecektir, yeni bir Anayasa. Türkiye'nin siyaset hukukun omurgasında ciddi çürükler, çatlaklar mevcuttur. Uzlaşarak veya görüş birliğiyle yeni anayasa çıkarılmalı. Kurallar yanlış olunca, sonuçlar üzerinde birbirimizi tüketiriz. Gerginliklerin temelinde Anayasa olduğunu düşünüyorum" dedi.

-“TEZKERE YARIN GELEBİLİR”-
Açıklamaların ardından sorulara da cevap veren TBMM Başkanı Çiçek, yeni anayasa konusunda kabul edilen 60. maddenin geçmesiyle ilgili hiçbir şeyin imkansız olmadığını söyledi. Tezkerenin henüz TBMM’ye gelmediğini açıklayan Çiçek, “Tezkere yarın gelebilir” diyerek, hükümetin süreleri dolmadan bayramdan önce tezkerelerin geçmesini istediğini söyledi. Çiçek, tezkerenin içeriğini bilmediğini de vurguladı.