CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, dün Avcılar’da damperi açık kamyonun üst geçidi yıkması üzerine üstgeçitler ve Metrobüs köprülerinin durumunu TBMM’ye taşıdı.

CHP’li Umut Oran, Ulaştırma, Haberleşme ve Denizcilik Bakanı Lütfi Elvan’ın yanıltması istemiyle TBMM’ye sunduğu soru önergesinde, Avcılar’da D-100 karayolu üzerinde bulunan ve iki yıl önce damperi açılan bir kamyonun çarptığı bir üst geçitte dün de benzeri bir kaza yaşandığını 1 vatandaşın yaşamını yitirdiğini 4 kişinin de yaralandığını anımsattı.

Damper için teknik kural ne zaman gelecek?

Oran’ın Bakan Elvan’a yönelttiği sorular şöyle:
- “Araçlarda damper açılır veya tam kapanmazsa kamyonların hızının 10 kilometreyi geçmesini sınırlayacak tertibat takılması” amacıyla yönetmelik değişikliğinin TSE tarafından 2010’da önerildiği halde yaşama geçirilememiş olmasının gerekçesi nedir? Araçların fenni muayenesinde bu eksiklik neden damperli kamyonlar için ‘ağır kusur’ sayılmıyor?

Güvenlik düzeneği fenni muayenede kontrol edilmiyor

- Makine Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Cenk Cihangir’in işaret ettiği “Damper Açılma Güvenlik Düzeneği” için neden ek önlemler almıyorsunuz? Ticari araç teknik güvenlik denetimini artıracak mısınız?

İMO: Köprünün yıkılmaması lazım

- İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Cemal Gökçe’nin “Normalde tankerin silosunun çarpması nedeniyle böyle bir köprünün yıkılmaması lazım” açıklaması karşısında üst geçidin bu şekilde zayıf inşa edilmesinin sorumluları kimdir? Benzeri kazaların yaşanması için hangi önlemleri alacaksınız, bu yönde yapacağınız ek denetlemeler olacak mı?

Metrobüs köprülerine özel önlem alınmayacak mı?

- Benzeri biçimde İstanbul’da çok sayıda Metrobüs üst geçitleri var ve bunların alt-üstlerinden çok yoğun bir araç-yaya trafiği yaşanmaktadır. Metrobüs üst geçitlerinin yapımı ve denetimi için aldığınız özel denetim önlemleri var mıdır?