Başbakan Ahmet Davutoğlu, 'Yeni İş Güvenliği' paketini açıkladı.

Konuşmadan satırbaşları;

"Yasal düzenlemeyi mükemmel yapmış olabilirsiniz. Bu yasal düzenlemeye dayalı olarak, son derece detaya inen teftiş yaparsınız, inşaatı durdurursunuz, ama nihayetinde çalışma şartlarının düzeltilmesi her şeyden önce bir zihniyet dönüşümünü gerekli kılıyor. Hükümetimiz çalışma şartlarını iyileştirmek için her türlü yasal tedbiri almaya ve bu yasal tedbirleri hayata geçirmeye kararlıdır."

MESLEKİ YETERLİLİK BELGESİ ZORUNLU HALE GELİYOR

"Çok tehlikeli işlerde çalışan 2 milyon 700 bin çalışanımıza mesleki yeterlilik belgesi alma zorunluluğu getireceğiz. Bundan sonra inşaat işçisi diye amele diye bir kavram yok. İşçilerimizin profesyonel olarak yaptıkları işle ilgili mesleki formasyonu, sertifikası olacak. Bu çerçevede meslek liseleri ve üniversitelerin ilgili fakültelerine zorunlu iş sağlığı ve güvenliği dersi koyacağız."

"Bundan sonra yaptırımlarda ödül ceza dengesi gelecek. İş kazası olmayan işyerlerini ödüllendireceğiz, iş kazası olan işyerlerine de ekstra mali cezalar getireceğiz."

"Kamuda rödevans olacak ama bir kere rödevans işlemi yapıldıktan sonra bütünüyle iş başkasına devredilemeyecek. Dolayısıyla biz kamuda kime o işi vermişsek, muhattabımızı bileceğiz, sorumlusunun kim olduğu belli olacak. Özel sektörde ise rödevans hiç olmayacak."

 

İHALE MENİ GELİYOR!

"İşverenin ölümlü iş kazasında kusurlu bulunması halinde, Türk Ceza Kanunu'na göre alacağı cezaya ilave olarak iki yıl boyunca kamu ihalelerinden men edilecek ve Kamu İhale Kurumu sitesinden duyurulacak"

MADENCİLERE ÇİP TAKILACAK!

"Yeraltı maden işletmelerinde çalışanların kaydı ve konumlarının eşzamanlı takibi için bir sistem, çip kurulması zorunlu hale getirilecek."

"Maden şirketleri, belli bir geçiş süreci içinde işçi kardeşlerimize yaşam, hayat sigortası yapacaklar. Ön fizibilite yaptırdık, makul görünüyor. Hayat sigortası daha sağlıklı ve daha az maliyetti. Bütün madenlerde hayat sigortası sistemine geçmeyi düşünüyoruz."

"Bir iş yeri durduruldu, işveren geldi o iş yerinde işe devam etti. Bu durumun tespit edilmesi halinde para cezasına çevrilmeyecek bir hapis cezası verilecek. Yani, müfettiş durdurdu, o gelip işleme devam etti. Bu mutlaka para cezasına çevrilmeyen bir hapis cezasıyla cezalandırılacak. Bu düzenleme de olacak daha önceki Türk Ceza Kanunu düzenlemeleri dışında."