CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk, "Ermenek'te eski imalatların yeri bilinseydi, haritada işlenmiş olsaydı, maden dairesi işini adam gibi yapsaydı bu kaza önlenebilirdi. Devlet orada yetim kalan çocuklardan özür dilemeli" dedi.

Devleti yönetenlerin, yaşanan her üzücü olayların ardından "bütün tedbirler alınacaktır" dediğini, ancak cenazelere katılmak dışında hiçbir olumlu düzenleme yapmadığını ileri süren Öztürk, şunları kaydetti:

"Dün Ermenek'te 8 madenci kardeşimizin cenazesi kaldırıldı. 8 tane tabut orada beklerken, siyah takım elbiseli, gözlüklü, biraz yakışıklı birisi sağa sola talimatlar yağdırıyor. 'Öğlen ezanını başkan gelince başlatacaksınız' diyordu. Biz de merak ettik bu başkan kim? Meğer Diyanet İşleri Başkanı ile Bakan Bey'i bekliyorlarmış. Bu siyasi iktidar bugüne kadar devlet kurumlarını kendisine göre ayarladı, yargıyı da kendisine göre ayarladı da hiç ezan vaktini ve namaz vakitlerine de kendilerine göre ayarlayacakları aklıma gelmezdi. Öteki camilerde ezan okundu, 8 tabut orta yerde, insanlar ayakta bekliyorlar ve tam Diyanet İşleri Başkanı bir sürü koruma ordusuyla ve Sayın Bakan da geldiği anda ezan başladı. Bu siyasi iktidarın toplu ölümlerden sonra levazımcılık yaptığı yönündeki görüşümü net olarak doğruluyor."

Ermenek'in acı içinde olduğunu, ancak bu durumun hükümetin umurunda olmadığını ifade eden Öztürk, açıklanan iş güvenliği paketinin de bunu ortaya koyduğunu söyledi.

Ermenek'deki kazanın can alıcı sorularının, eski imalatın yeri neresi olduğu ile kazanın nerede meydana geldiği olduğunu belirten Öztürk, bu soruların yanıtlarının kazanın nedenini çözeceğini savundu. Öztürk, "Eski imalatların yeri bilinseydi, haritada işlenmiş olsaydı, maden dairesi işini adam gibi yapsaydı bu kaza önlenebilirdi. Devlet orada yetim kalan çocuklardan özür dilemeli. Mağduriyetlerini acilen gidermeli. Ama bunu yapmıyorlar" diye konuştu.

Konuşmasında yargıda yapılan yasal düzenlemelere de değinen Öztürk, iktidarın ardı arkasına getirdiği yargı paketleriyle anayasa aykırı uygulamalara yasal kılıflar bulmaya çalıştığını ileri sürdü. Aynı iktidar milletvekillerinin kısa zaman aralıklarıyla birbiriyle çelişen kanun tekliflerini gündeme getirdiklerini ifade eden Öztürk, "Dünyanın hangi demokratik hukuk devletinde aynı komisyon tarafından, aynı hükümet tarafından 6, 7 ay arayla aynı konuda tamamen zıt değişiklikler yapılır. Bunu niye sorgulamıyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Öztürk, Adalet Komisyonu'nda kabul edilen yeni yargı paketinin de art niyetli ve kabul edilemez düzenlemeler içerdiğini savunarak, iktidarın bu paketi geri çekmesi gerektiğini söyledi.

AA