Pak Maden İş Genel Başkanı Vedat Öztürk, Karaman’da çok sayıda madencinin mahsur kaldığı maden kazasının nedeninin ‘ihmal, sorumsuzluk ve tedbirsizlik’ olduğunu söyledi.

'BARAJ YAKININDA RUHSAT VERİLEMEZ'

Öztürk, "Yeraltı sularının bol olduğu bilinen bölgelerde, kazı uzunlukları belirli mesafelerle kısıtlanmalı, bu ölçümlerin sıklıkla ve özenle yapılması gerekir. Kaldı ki bu son olay, Ermenek Barajı'na çok yakın bölgede gerçekleşmiştir. Bu tür yüksek riskli yerlerde alelade bir bölgeymiş gibi maden ruhsatı verilemez." dedi.

Ermenek'te maden ocağında göçük: 19 işçi mahsur

 

Pak Maden İş Genel Başkanı Vedat Öztürk, Karaman’da meydana gelen maden kazasıyla ilgili yazılı açıklama yaptı. "İş kazalarının hesabı sorulmadığı için maden faciaları bitmek bilmiyor." diyen Öztürk açıklamasında şunları dile getirdi: "Bu kez de kara haber Karaman’dan geldi. Ermenek ilçesine bağlı Güneyyurt beldesinde bulunan özel sektöre ait kömür ocağında işçilerin çalıştığı galeriyi su bastı, 20 işçi içeride mahsur kaldı. Maden emekçilerinin sağ salim kurtarılmalarını ve ailelerine kavuşmalarını ümit ediyoruz. Yetkililer, normal bir gelişmeymiş gibi, 'Yeraltında biriken suyun galeriyi bastığını' açıklıyor. Sizin göreviniz olayın nasıl olduğunu açıklamak değil, tedbir almak. Açıkça belli ki facianın nedeni yine ihmal, sorumsuzluk ve tedbirsizlik. Çünkü madenlerde periyodik grizu ölçümleri yapıldığı gibi sondajlarla faylar ve yeraltı suyu ölçümleri, takip edilmelidir. Özellikle yeraltı sularının bol olduğu bilinen bölgelerde, kazı uzunlukları belirli mesafelerle kısıtlanmalı, bu ölçümlerin sıklıkla ve özenle yapılması gerekir. Kaldı ki bu son olay, Ermenek Barajı'na çok yakın bölgede gerçekleşmiştir. Bu tür yüksek riskli yerlerde alelade bir bölgeymiş gibi maden ruhsatı verilemez. Buradan başta hükümete olmak üzere tüm yetkililere sesleniyoruz: Üç kuruş uğruna hayatını tehlikeye atan bu insanların ölümüne daha ne kadar seyirci kalacaksınız? 'Cumhurbaşkanımızın da dediği gibi, bu işin doğasında ölüm var' diyerek ihmalini, hatta belki kastını gizleyen gözünü kar hırsı bürümüş kimi işverenlerin olduğu bir ülkede, siz hangi önlemleri aldınız bugüne dek? Dün Soma, ondan önce defalarca Zonguldak, Amasya ve daha başka yerler… Bunca facialar karşısında neden hala çağdaş dünyadaki işçi güvenliği önlemlerini zorunlu kılmıyorsunuz? Daha önceki facialarda olayın üzerine gidilmezse, tedbir alınmazsa, hesap sorulmazsa, yeni faciaların yaşanması maalesef önlenemez."