Gıda uzmanları tarafından siyah pirinç besleyici değeri çok yüksek bir pirinç çeşidi olarak değerlendirildi.

Günekin-1 siyah pirinç ve organik ürünler tanıtım sorumlusu Aliye Kılcı, Şeker oranı çok düşük bir pirinç türü olan siyah pirinçin Avrupa ve Türkiye'de tüketiminin her geçen gün arttığına vurgu yaparak, lif zenginliğinden dolayı bağırsak sağlığı konusunda önemli bir gıda olduğunu, karbonhidratların daha yavaş kana karışmasına, uzun süreli tokluk sağladığına dikkat çekti.

YASAK PİRİNÇ

Yüksek Ziraat Mühendisi A.Mehmet Karagül, siyah pirinç ile ilgili yaptığı değerlendirmede, Dünyada ‘süperfood’ (süper besin) olarak adlandırılan mineral ve vitamin açısından en zengin gıdalar arasında olduğunun altını çizdi. Karagül SÖZCÜ'ye şu değerlendirmelerde bulundu :

Dünya nüfusunu her geçen gün artış göstermektedir. Uzun yıllar Çin siyah pirinç tohumlarının ülke dışına çıkmasına izin vermemiştir. Besleyici özelliği ve bir çok hastalığın da altarnatif gıdası olarak bilinen siyah pirinç gıda otoriterleri tarafından geleceğin de süper besini olarak değerlendirilmektedir, Her ne kadar pişmemiş pirincin rengi siyah olsa da piştiğinde morumsu bir renk alır. Dünyada ‘süperfood’ (süper besin) olarak adlandırılan mineral ve vitamin açısından en zengin gıdalar arasındadır. Antik çağlardan beri Çinliler tarafından tüketilmekte olan siyah pirinç yasak pirinç olarak da bilinir. Yasak olarak adlandırılmasının sebebi çok az yetiştiğinden sadece imparatorların yemesine izin verilmesinden kaynaklanıyor. Piştiğinde tane tane olmayıp biraz yapış yapış olduğundan Asya mutfağında en çok tatlı olarak tüketilmektedir.

Siyah pirincin besin değerleri olarak, bir bardak pişmiş siyah pirinçte 34 g karbonhidrat, 5 g protein ve 2000 kalorilik bir diyetin %20 protein miktarını karşıladığını belirttiler. Beyaz pirinçten farkı ise dış kabuğundan ayrıştırılmamış olmasından dolayı vitamin, mineral, antioksidan ve lif açsından çok daha zengin bir gıda.

ANTİ- ALERJİK

Siyah pirinçin lif zenginliğinden dolayı bağırsak sağlığı için önemine ve karbonhidratların daha yavaş kana karışmasına, daha uzun sureli tokluk sağlıyor. Anti-enflamatuar özelliği vardır. Enflamasyon kökeninde bizim için önemli ve hayatta kalmamızı sağlayan bir tepkidir. Vücudumuz geliştirdiği enflamasyon reaksiyonu sayesinde bakteri, virüs veya bazı diğer zararlı maddelerden korunur. Ancak koruma amaçlı olmayan enflamasyon reaksiyonları da gelişebilir ve bu da bizim için zararlı olur. Güney Kore, Ajou Üniversitesinde yapılan araştırmalar siyah pirincin zararlı enflamasyonu önleyici ve anti-alerjik etkileri olduğunu göstermiştir.

Glutensiz, vejeteryan ve vegan beslenmeye uygundur. Siyah pirinç gluten içermediğinden ‘çölyak hastaları’ ve glutensiz beslenmeyi tercih edenler tarafından önemli bir alternatif besindir. Glutensiz, vejeteryan ve vegan beslenen kişiler için hem protein açısından zengin bir alternatif oluşturur hem de olası mineral ve vitamin eksikliğinin önlenmesinde yardımcı olur. Az yağlı ve kolesterol içermeyen bir besin olduğu için sindirimi oldukça kolaydır.

YAPILIŞINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN NOKTALAR

Pişirirken dikkat edilmesi gerekenler: Siyah pirinci pişirmeden önce en az üç defa su dolu bir kabın içerinde 10 dakika kadar beklettikten sonra her defasında akan suyun altında iyice yıkayın. Siyah pirincin ölçüsü 1:2 dir. 1 ölçü siyah pirince 2 ölçü sıvı (su, süt, tavuk, et veya sebze suyu) katarak 30-35 dakika pişiriniz.

SUNUM ŞEKLİ

Siyah pirincin kullanımı konusunda ise, Asya ülkelerinde en yaygın kullanım şekli bir meyve (mango, muz gibi) ile birlikte tatlı olarak sunmak ya da süt veya hindistan cevizi sütü ile muhallebi gibi pişirimektir. Ayrıca haşlanarak veya pilav gibi hazırlanmış siyah pirinci garnitür olarak et, tavuk veya balık yemeklerinin yanında da servis edilebileceği gibi, soğuk salata olarak veya dolma içi gibi kullanılarak beslenmede daha sağlıklı ve besin değerlerinin arttırılacağı bilgisini verdiler.