Okullardan bağış adı altında toplanan paralar ile servis ve forma paraları ise cep yakıyor.
Bir öğrencinin yeni bir eğitim öğretim yılına başlama maliyeti 500 TL ile 2 bin TL arasında değişirken, asgari ücretlinin 2 maaşı okul masraflarını karşılamaya yetmiyor. Aileler, servis ücretlerinin ise memur maaşları ile yarışacak hale geldiğine dikkat çekerek okul giderlerinin karşılanmasına devletin katkı sağlaması gerektiğini belirtiyor.

Demokrat Eğitimciler Sendikası (DES) Genel Başkanı Gürkan Avcı, okulların özellikle kendi ilçe yahut bölgesinde olmayan bir öğrenciyi okula kayıt almak için binlerce liralık para talep ettiğini kaydetti.


Haksız ve hukuksuz

Bazı okullarda bağış miktarı arttıkça öğrencinin daha iyi sınıflara yerleştirildiğini kaydeden Avcı, “Oysaki ikamet adresi dışındaki okullara öğrenci kayıt ettirmek yasak. Kayıt ücreti de yasak. Milli Eğitim Bakanlığı, vatandaşlarımızı soyup soğana çeviren bu haksız vehukuksuz uygulamaya son vermelidir” dedi.

 

DES tarafından yapılan açıklamaya göre ders kitaplarının ücretsiz olması, kimi yoksul öğrencilerin ailelerine parasal desteklerin yapılması gibi uygulamalara karşın bir öğrencinin okula başlarken sadece giysi ve kırtasiye masrafı en az 500 TL tutuyor. Okullardaki ‘forma’ ve ‘kırtasiye’ soygunu da devam ediyor. Daha masraflı olmasın diye serbest kıyafet yerine formayı tercih eden velilerden tek tişörte 75, pantolona 100 lira gömleğe 75 lira isteniyor.

Ankara’da servislere
zam geldi

Okul ser­vis üc­ret­le­ri­ne bu kez An­ka­ra­’da zam ya­pıl­dı. An­ka­ra Ser­vis Ara­cı İş­let­me­ci­le­ri Oda­sı Baş­ka­nı Tun­cay El­ma­dağ­lı, okul ser­vis­le­ri üc­ret­le­ri­nin yak­la­şık yüz­de 10 art­ı­rıl­dı­ğı­nı açık­la­dı. El­ma­dağ­lı, 1138 li­ra olan 0-3 ki­lo­met­re ara­sı üc­re­ti­n, bu yıl 1260 li­ra­ya çı­ka­rıl­dı­ğı­nı be­lir­tirken, 1215 li­ra olan 3-6 ki­lo­met­re ara­sı üc­re­tin, bu yıl 1377 li­ra­ya, 6-10 ki­lo­met­re ara­sı 1540 li­ra­dan 1665 li­ra­ya, 10-15 ki­lo­met­re ara­sı üc­re­tin de 1785 li­ra­dan 1980 li­ra­ya yük­sel­til­di­ği­ni açık­la­dı.