Terör örgütü PKK'nın üst yapılanması KCK'ya ilişkin aralarında gazetecilerin de bulunduğu 46 sanığın yargılandığı dava dosyası, "düzenlenen kanunda anayasaya aykırılık olduğu" iddiasına yönelik talepler üzerine, Anayasa Mahkemesi'ne gönderildi.

Terör örgütü PKK'nın üst yapılanması KCK'ya ilişkin aralarında gazetecilerin de bulunduğu 46 sanığın yargılandığı 3. KCK dava dosyasının, 6526 sayılı yasanın 1. maddesi ile 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu'na eklenen geçici 14/4. maddesinin anayasaya aykırı olduğu iddiasına yönelik talepler üzerine, Anayasa Mahkemesi'ne gönderilmesine karar verildi.

Özel yetkili mahkemelerin kapatılmasının ardından İstanbul 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nce görülen davanın ikinci duruşmasına, tutuksuz sanıklardan 7'sinin yanı sıra, hakkında yakalama kararı bulunan firari sanıklardan Şerafettin Sümeli de katıldı.

Duruşmada söz alan tüm sanıkların avukatı Ercan Kanar, 6526 sayılı yasanın 1. maddesi ile 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu'na (TMK) eklenen geçici 14/4. maddesinin, anayasaya aykırı olduğuna ilişkin daha önce talepte bulunduklarını hatırlatarak, taleplerinin ciddiye alınmasını ve dosyanın Anayasa Mahkemesi'ne gönderilmesini istedi.

- "Anayasaya aykırılık iddiası ciddi"

Taleplere ilişkin ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, 6526 sayılı yasanın 1. maddesi ile TMK'ya eklenen geçici 14/4. maddesinin 1. cümlesinde geçen, "bulundukları aşamadan itibaren kovuşturmaya devam edilmek üzere" ibaresinin, anayasaya aykırılık iddialarının mahkemece ciddi bulunduğunu bildirdi.

Anayasanın 152/1. maddesi gereğince, dava dosyasının, anayasaya aykırılık iddialarının incelenmesi için Anayasa Mahkemesi Başkanlığına gönderilmesine hükmeden heyet, mahkemenin bu konuda karar vermesine dek davanın geri bırakılmasını da kararlaştırdı.

Firari sanıklar İsmet Kayhan ile Şerafettin Sümeli hakkında çıkarılan yakalama kararının kaldırılmasını ve bu sanıkların savunmalarının Anayasa Mahkemesi'nin vereceği karardan sonra alınmasını da kararlaştıran heyet, duruşmayı 10 Nisan 2015'e erteledi.

- Avukatlardan açıklama

Bu arada, aralarında KCK davasına katılan avukatların da bulunduğu Özgürlükçü Demokrat Avukatlar Grubu üyeleri, Çağlayan'daki Adalet Sarayı'nın önünde yapılan basın açıklamasıyla "İç Güvenlik Reformu"na tepki gösterdi.

AA