İlçeye yaklaşık 20 kilometre ileriden başlayarak 53 kilometre alan üzerinde bulunan yaklaşık 20 köyü etkileyen projeye köylüler büyük tepki gösterdi. HES projesine tepki göstermek için Yapalak köyünde toplanan yaklaşık 200 kişilik grup yetkililerden seslerini duymalarını istedi.

Proje aşamasında kendileri ile toplantı yapıldığını ifade eden köylüler, "Bize su kanalı yapılacak diye söylendi. Biz de sevinç ile karşıladık, fakat daha sonra buraya kanal yapılarak bizim tek su kaynağımızı tamamen kapatarak kanal içerisinde HES projesine taşınacağını öğrendik. Bize söylenen ile yapılan arasında hiç alaka yok, bizi aldattılar." diye tepki gösterdi. Projenin tanımı isimli dosyayı sonradan kendilerinin gördüğünü dile getiren köy sakinleri, tanımda proje, 'enerji üretim amaçlı olup sulama, taşkın, koruma amaçlı işlemleri içinde barındırmamaktadır' ifadelerini daha sonra öğrendiklerini ifade etti.

“SURİYELİLER KOBANİLİLER TÜRKİYE’YE GELDİ, BİZ NEREYE GİDECEĞİZ?”

HES projesinin yapımında kaynak olarak kullanılacak Çekerek Irmağı'nın yaklaşık 30 köyün hem sulama, hem içme hem de hayvanlarının tek su kaynağı olduğunu dile getiren Harami Kışla Köyü Muhtarı Osman Sel, ırmağın kullanımının kendilerinden alındığı an yaklaşık 20 köyde yaşamın biteceğini, halkın buradan göç etmek durumunda kalacağını iddia etti. Osman Sel, “Bu ırmaktan faydalanan 30 köy var. Bu köylüler içecek, arazi sulama, hayvanların sulanması dahil tüm su ihtiyacını buradan karşılıyor. HES projesi yapılırsa buralar tamamen çöl olacak, hiçbir imkanımız kalmayacak. Bizim tek imkanımız bu ırmak. Bizim bu ırmaktan başka hiçbir su kaynağımız yoktur. Bu ırmak bizim geleceğimiz. Buradan büyüklerimize sesleniyorum, TBMM’ye cumhurbaşkanımıza, başbakanımıza, 550 tane milletvekilimize, özellikle tarım bakanımıza... Gelsin yerinde incelesin, eğer ki bu suyun bu tarıma bir katkısı yoksa kesebildiği kadar kessinler. Yalnız biz ölümüne varız bu suyu veremeyiz. Suriyeliler savaştan kaçıp Türkiye’ye sığınıyor, biz nereye sığınacağız? Bu su kesilirse biz nereye sığınacağız. İlk anlaşma yapılırken bizimle toplantı yapıldı. Bize gelen mühendis dedi ki 'biz size sulama suyu yapacağız. Sulama boru yapacağız, yağmurlama sistemi kuracağız' dediler bizi kandırdılar. Tam tersine bize dedikleri gibi değilmiş HES projesi 3 yerde yapılacak, bize damla su bırakılmayacak. Biz böyle bir proje istemiyoruz." şeklinde konuştu.

“ARAZİLERİMİZ ÇOK VERİMLİ”

Köy sakinlerinden olan bir kişi ise arazilerinin çok verimli olduğunu belirterek, “Biz bir sezonda 3 hasat yapıyoruz. Şeker pancarı ekiminde suyu olmayan yerler kotasını dolduramazken biz ırmak sayesinde kotadan daha fazla ürün hasadı yapıyoruz. Her köyün yaklaşık 1000 dönüm arazisi var. Bu arazilerden kanal geçecek, su kesilecek Kobani’den gelen insanlar buraya yerleşiyor burada yaşayan insanlar nereye yerleşecek, ne yiyecek ne içecek? Çekerek Irmağı kesildiği an bizi diri diri gömecekler. Bu sene yazın kuraklık olduğu için bu ırmak sayesinde biz mağdur olmadık hasadımız güzel oldu. Yukarıda bulunan köyler bile buraya gelerek tankerler ile hayvanlarına bu ırmaktan su taşıdı” ifadelerini kullandı.

Köylülerin zaman zaman sinirlendiği ve 'biz HES projesini istemiyoruz', 'elektriksiz olalım fakat susuz olmayalım', 'gerekirse gaz lambası yakarız', 'ölmek var dönmek yok' sloganları ile sona erdi.

Bu arada şantiye kurulması için getirilen eşyaların bir kısmı köylülerin kabul etmemesinden dolayı köyün dışında bulunan araziye bırakılmış halde görüntülendi.