SÖZCÜ/ANKARA
Temel Öğretimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sınavında puanına göre okullara yerleştiren öğrencilerin yaşadığı karmaşaya bir yenisi daha eklendi. Yerleştirildiği okuldan başka bir okula geçmek için yine puanına göre tercih yapan öğrencilerin MEB’in yaptığı son değişiklik ile bir haksızlığa daha uğradı. Yapılan değişiklikle nakil işlemlerindeki puan şartı ortadan kaldırıldı.

Çok düşük puan alan bir öğrenci yüksek puanlı bir başka okula geçiş yapabilecek.

CHP İstanbul Milletvekili Nur Serter, Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) 13 Eylül 2014 tarihinde Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği’nde yaptığı değişiklik ile liseler arasında yapılan nakil işlemlerinde puan şartını ortadan kaldırıldığına işaret etti.

Serter şunları söyledi;
Önceki yönetmeliğe göre nakil işlemleri, öğrencinin yerleştirmeye esas puanının naklen gitmek istediği okulun yerleştirmeye esas taban puanından az olmaması kaydıyla puan üstünlüğüne göre yapılmaktaydı. Yönetmeliğin 38. maddesinin değiştirilmesi ile bu şart ortadan kaldırıldı. Bu uygulama ile TEOG sınavından 300 puan alan bir öğrenci, istediği takdirde, kendi puanından çok üstte olan 400-450 puanlı okullara geçiş yapabilecek.
Milli Eğitim Bakanlığı yaptığı bu yönetmelik değişikliği ile TEOG sınavını etkisizleştirmiştir. TEOG sınavından 500 puan alan öğrenci ile 300 puan alan öğrenciyi aynı kefeye koymuştur. Okul müdürlerinin çoğu AKP’nin yandaş sendikası Eğitim Bir Sen üyesidir. Bu sendikanın üyesi okul müdürleri kendi siyasi düşüncelerine yakın ailelerin çocuklarına ayrıcalık tanıyacaklardır. Bundan böyle AKP’li olmayan ailelerin çocukları nitelikli, donanımlı liselere yerleşemeyecektir.
Bütün eğitim sendikaları, bu yönetmelik değişikliğine dava açmalıdır. Milli Eğitim Bakanlığı, ya bu uygulamadan vazgeçmeli ya da TEOG sınavını kaldırmalıdır.