Zonguldak Maden Havzası’nda iş müfettişlerince yapılan denetimlerde iş sağlığı ve iş güvenliği yönünden eksiklikler tespit edilen 31 maden ocağına üretimi durdurma cezası verildi.

Soma ve Ermenek’teki maden facialarının ardından Zonguldak Maden Havzası’nda 10 gündür devam eden iş güvenliği denetimlerinde, şimdiye kadar iş sağlığı ve güvenliği yönünden eksiklikleri belirlenen 31 maden ocağında üretim durduruldu.

10 günden bu yana denetim yapan iş müfettişleri, 31 maden ocağına eksikliklerini giderinceye kadar üretimi durdurma cezası verdi. İş güvenliğini tehdit eden eksikliklerin giderilmesi halinde üretim devam edecek.

Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Gönül Demirsu, kentte Türkiye Taşkömürü Kurumu Genel Müdürlüğüne bağlı maden ocakları ile özel maden işletmelerine yönelik 11 Kasım 2014 tarihinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in talimatıyla başlayan iş sağlığı ve güvenliği denetimlerinin sürdüğünü söyledi.

18 iş müfettişinin gruplara ayrılarak yaptıkları denetimlerde üretimi durdurulan maden ocağı sahiplerine para cezası uygulandığını belirten Demirsu, şunları söyledi: "Üretimi durdurulan işletmeler, kendilerine verilen sürede eksikliklerini tamamladıktan sonra yeniden üretime başlayabilecekler.

Ocaklarda baca ağızlarında nefeslik olmaması, su boşaltılmasıyla ilgili gerekli tedbirlerin alınmaması, risk analizlerinin yapılmaması gibi işçiler için birinci derecede hayati tehlike arz eden hususların belirlenmesi halinde üretim durduruluyor. İşçinin can güvenliğini tehdit eden bu gibi eksikliklerde işverene para cezası da uygulanıyor."