CHP İstanbul Milletvekili Kadir Gökmen Öğüt, birçok canlı türünün yok olmasına sebep olan ve gün be gün insan sağlığını da tehdit eder hale gelen Marmara’nın kirliliğinin nedenlerinin ve çözüm yollarının belirlenmesi için araştırma önergesi verdi.

Deniz kirliliğinin pek çok sebebi olmakla birlikte İstanbul ve İzmit gibi ağır sanayi üretiminin yoğun olduğu kentlerdeki tesislerin bunun ana nedeni olarak gösterildiğini, kanalizasyon toplama şebekesi ve arıtma tesislerinin yetersiz olmasının da sorunun temelini teşkil ettiğini ifade eden Öğüt, Marmara’da canlı çeşitliliğinin de büyük oranda azaldığını oksijenin azalıp karbondioksit ve arsenik miktarının artmasının da deniz canlılarını da büyük oranda etkilediğini belirtti.

1970’li yılların başında Marmara Denizi’nde neredeyse tamamı ekonomik değere sahip 146 balık türü bulunurken bu sayının bugün 4 ila 5’e düştüğünü ifade eden CHP’li Öğüt, TÜİK verilerinin de kefal, palamut, lüfer gibi türlerde yüzde 50 ila yüzde 95’lere varan oranda azalma olduğuna işaret ettiğini belirtti.

Önergesinde “Marmara Denizi’nden alınan 30 balık numunesinin 11’inde kanserojen ağır metal bulunduğu civa, kurşun gibi maddelere rastlandığı da uzmanlarca dile getiriliyor. Tüm bunlara ilaveten İSKİ verilerine göre, İstanbul’un atık sularının sadece yüzde 25’i biyolojik arıtma tesislerinden geçiyor. Yüzde 75’i ise yetersiz ön arıtmadan geçerek Marmara Denizi’ne gidiyor” ifadelerini kullanan Öğüt, kirliliğin kaynağının tespiti ve bertaraf yöntemlerini belirlemek üzere araştırma açılmasını istedi.