KÜRDİ- Der, Eğitim- Sen ve Eğitim Destek Evleri tarafından Kürtçe eğitim vereceği söylenen 3 okul, Diyarbakır’ın Bağlar, Şırnak’ın Cizre ve Hakkari’nin Yüksekova ilçelerinde açıldı.

 

Bu okullara Yüksekova ve Cizre’de 100’er, Diyarbakır’da 60 öğrencinin geldiği açıklandı. Diyarbakır Valisi Mustafa Cahit Kıraç, Kürtçe eğitim verecek okul ile ilgili şu ana kadar kendilerine bir başvuru olmadığını belirterek, "Hukuka aykırı bir davranış varsa gereği yapılır. Ama şu an için böyle bir talep bize ulaşmadı" dedi. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı ise soruşturma açtı.



Diyarbakır Merkez Kayapınar İlçesi Kültür Merkezi önünde Eğitim-Sen ve Kürdi-Der’in çağrısı ile toplanan yaklaşık 200 kişi, ellerinde ana dilde eğitim taleplerini içeren pankartlarla Bağlar İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne yürürken, polis geniş güvenlik önlemleri aldı.

Kürdi-Der Diyarbakır Şube Başkanı Sebahattin Gültekin, 1925 yılında Şeyh Sait isyanı ile Kürt halkının dil, kültür ve kimlik mücadelesi başlattığını ileri sürerek, "Bugün artık kimse Kürt halkını inkar edemez, yok sayamaz. Kürt halkı artık mevcut durumu kabul etmiyor. Kürt sorunu aynı zamanda dil ve eğitim sorunudur. Halktan yaptığımız boykot çağrısına sahip çıkmalarını istiyoruz" dedi.

Eğitim-Sen Genel Sekreteri Sakine Esen Yılmaz ise dilin insan kimliğinin bir parçası olduğunu, ana dilde eğitimi engelleme ve yasaklamanın kimliği yasaklamak anlamına geldiğini söyledi. Yılmaz, şöyle dedi:

"Bugün eğer Türk devleti, kendi okullarında ana dilde eğitimi vermiyorsa bizde 3 merkezde açacağımız okullarda bu eğitimi vereceğiz. Kürtçe eğitim verecek okullara sahip çıkmaya devam edeceğiz."

Daha sonra yapılan yürüyüş Kürtçe eğitimin verileceği ve İran’da idam edilen PKK’lının adı verilen Ferzad Kemanger Eğitim Destek Evine kadar sürdü. Kürtçe eğitim verecek okula çevrildiği söylenen Eğitim Destek Evinde bugün 60 öğrencinin ders başı yaptığı açıklandı. Burada açılış kurdelesini okulun adını taşıyan tişörtleri giyen öğrenciler yaptı. Ana dilde eğitim istemlerini içerek pankartları da eline alan öğrenciler daha sonra sınıflara geçti. Bazı küçük öğrenciler ’Zafer işaretleri’ yaparken, yanlarında aileleri de bulundu. Burada yapılan açıklamada 6 yaşında Kürtçe eğitime başlayan öğrencilerin okulda 4 yıl eğitim alacağı ve 8 öğretmenin görev yaptığı açıklandı.

Eğitim-Sen Diyarbakır Şube Başkanı Yıldırım Arslan, bugün Türkiye’de bir ilki gerçekleştirdiklerini ve ana dilde eğitim alamayan çocuklar için açtıkları Kürtçe eğitim veren okulda eğitime başlayacaklarını söyledi. Yaptıkları eğitimi uluslararası sözleşmeler ve hukuka uygun olarak yaptıklarını söyleyen Arslan, "Çalışmamız Türkiye’nin anayasasına göre de yasaldır. Evrensel hukuk ve yasaları ön plana aldığımız için bu çalışmaları yaptık" dedi. Ana dilde eğitim için yasal düzenleme istediklerini belirten Arslar, "Bizim Türkiye’nin üniter yapısına yönelik ve Türkçeye yönelik hiç bir farklı görüşümüz yoktur. Türkçenin okullarda öğretilmesini eğitim dili olarak kullanılmasını da savunuyoruz, bunun dışında diğer dillerde de eğitim verilmesini istiyoruz. Sayın Abdullah Öcalan’ın yürüttüğü bir süreç var, 2 yıldır süren bu çalışma artık meyvesini vermek zorundadır. Yasal düzenleme yapılırsa biz bu eğitimi bakanlık ile ortaklaşa belli bir düzeye getirmek istiyoruz. Çözüm bu ana dilde eğitimin anayasal güvenceye alınmasıdır" dedi.

CİZRE’DEKİ AÇILIŞ

Şırnak’ın Cizre İlçesi’nde de HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız, Cizre Belediye Başkanı Leyla İmret ve sivil toplum örgütü temsilcilerinin de aralarında bulunduğu yaklaşık 2 bin kişi, Kürdi- Der binası önünde toplandı. Buradan kaymakamlık binası önüne kadar yürüyen kalabalık, davul-zurna ve havai fişek gösterileri yaptı. Ardından  Dicle Mahallesi’ndeki Kürtçe eğitimin verilecek ve 100 öğrencinin kaydının yapıldığı söylenen Berivan İlkokulu’nun açılışı yapıldı.

Cizre Belediyesi Başkanı Leyla İmret, burada yaptığı konuşmada, "Bundan sonra artık kendimizi yönetebileceğimizi bütün dünyaya göstereceğiz. Bundan önce okullarımız yoktu ama artık kendi okullarımız da oldu. Burada kendi anadilimizde eğitim alacak çocuklarımız. Kürt çocukları bilmedikleri başka bir dilde eğitim almak zorunda değiller. Bizler tüm imkanlarımızla bu okulumuza sahip çıkmaya hazırız. Tüm halkımıza hayırlı olsun" dedi.

HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız da yaptığı konuşmada, "Açılışını yapacağımız Berivan İlkokulu kazanımız. Bu kazanımıza herkesin onurlu bir şekilde sahip çıkması gerekiyor. Hiçbir tehdit ve yönelim bizi anadilimizde eğitim görmekten alıkoyamaz. Anadilde eğitim Kürt halkının en temel ve doğal hakkıdır. Bu hakkımızı görmezden gelene karşı onurlu bir direniş göstermek herkesin boynunun borcudur" diye konuştu.

YÜKSEKOVA’DA ÖCALAN’IN ANNESİNİN ADI VERİLDİ

Hakkari’nin Yüksekova İlçesi’nde Kurdi-Der, Eğitim-Sen ve Eğitim Hareketi öncülüğünde Esenyurt Mahallesi’nde yapılan 4 katlı binanın zemin katında Kürtçe eğitim vereceği söylenen okul açıldı. 100 öğrencinin 4 derslikte Kürtçe öğrenim göreceği söylenen okula İmralı’da ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezasını çeken Abdullah Öcalan’ın annesinin adı verilerek ’Dıbıstana Seretayı Ya Dayıka Uveyş’ (Üveyş Anne İlköğretim Okulu) tabelası asıldı.

Açılışı Yüksekova Belediye Başkanı Ruken Yetişkin, DBP İlçe Örgütü yöneticileri, Barış Anneleri İnisiyatifi, Eğitim-Sen Yüksekova temsilcileri, Sivil Toplum Kuruluşu temsilcileri, Kurdi-Der yöneticileri ile çok sayıda kişi katıldı. Cengiz Topel Caddesi eski cezaevi kavşağında toplanan grup burada davul zurna eşliğinde halay çekti. Grup daha sonra aynı cadde üzerinde bulunan İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü önüne kadar yürüdü.

DİYARBAKIR’DA SORUŞTURMA AÇILDI



Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, öğretime açıldığı belirtilen Kürtçe okulla ilgili ’terör örgütü adına suç işlemek’, ’yetkili makamlardan izinsiz eğitim kurumu açmak’ suçlamasıyla soruşturma başlattı.

Soruşturmada okulu açan kişilerin kimliği ve ne şekilde açıldığına yönelik tespit çalışması yapılıp suç unsuruna rastlanması halinde dava açılması için iddianame hazırlanacak.

VALİ KIRAÇ: BİZE BAŞVURU YOK

Diyarbakır Valisi Mustafa Cahit Kıraç ise, Diyarbakır’da Kürtçe eğitim verilen okul ile ilgili soru üzerine, kendilerine ulaşan bir başvuru bulunmadığını ifade ederken, "Bugün bir bakkal dükkanı bile açmak isteyen önce müracaat edip ruhsat alıyor. Böyle bir talep gelmedi. Onun için şu an yorum yapmam o konuyla ilgili. Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devletidir. Hukuk devletinin kaideleri, anayasası, yasası, mevzuatı vardır. Bakanlıklarımız, valiliklerimiz, Kaymakamlıklarımız, adliyelerimiz var. Hukuka aykırı bir davranış varsa onun gereği yapılır. Ama şu an için böyle bir talep bize ulaşmadı" dedi.