Öğretmenler Günü

2014 yılının Öğretmenler Günü'ne sayılı günler kaldı.  2014 yılının Öğretmenler Günü 24 Kasım Pazartesi kutlanacak. Bu anlamlı günde öğrenciler ve öğretmenler hasret giderecek.Hem öğretmenleri hem de öğrencileri tatlı bir heyecan sardı.

Öğrenciler anne ve babalarından sonra kendileri için en önemli insanın bu özel gününü en güzel şekilde kutlamak için hazırlık yaparken, öğretmenler ise yetiştirdikleri öğrenciler tarafından hatırlanmanın mutluluğunu yaşayacak.

Öğretmenler Günü ne zamanÖğretmenler Günü, öğretmenlik yapan kişilere adanmış ve birçok ülkede çeşitli kutlamaların gerçekleştirildiği bir gündür. Bu önemli gün dünyanın birçok ülkesinde kutlanmakta fakat kutlandığı gün ülkeden ülkeye değişebilmektedir. Öğretmenler gününün kutlanmasındaki amaç; bu mesleği yapan öğretmenlerimizi onurlandırmak, bu kişilerin toplumdaki yerine ve önemine dikkat çekmek, öğretmenler arasındaki bağı kuvvetlendirmek ve onlara olan sevgimizi, saygımızı göstermektir.

Birçok ülkede 5 Ekim 1994 tarihinden beri her yıl bu gün (5 Ekim) Dünya Öğretmenler Günü olarak kutlanmaktadır. Fakat bazı ülkelerde ise kutlandığı gün o ülkelerin tarihi değerlerine göre değişebilmektedir. Örneğin ülkemizde öğretmenler günü her yıl 24 Kasım’da kutlanırken, bazı Arap Ülkelerinde ise bu gün Şubat ayında kutlanır. Ayrıca örneğin Çek Cumhuriyeti ve Slovakya 28 Mart’ta, Hindistan 5 Eylül’de, Peru 6 Temmuz’da, İran 2 Mayıs’ta, Malezya ise 16 Mayıs’ta kutlamaktadır.

24 kasım Öğretmenler Günü

24 Kasım’ın Tarihçesi ve Ülkemizde Öğretmenler Günü 29 Ekim 1923’te Ulu Önderimiz Atatürk tarafından kurulan Cumhuriyet’in ardından Türk toplumunun gelişmesi ve ilerlemesi adına birçok yeniliğe de imza atıldı. Atatürk’ün birçok farklı alanda gerçekleştirdiği yeniliklerden birisi de harf inkılabı oldu. 8 Ağustos 1928 tarihinde yeni Türk alfabesinin müjdesini veren Atatürk ve öğretmenler ülke çapında herkese bu yeni alfabeyi tanıtmak ve öğretmek için çalıştı. 1 Kasım 1928 tarihinde, yeni Türk harflerine ilişkin kanun, Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kabul edildi. Ülke çapında okur yazar sayısının arttırılması ve cahilliğin önüne geçilmesi adına gencinden yaşlısına herkese yeni alfabenin öğretilmesi adına çalışmalar sürüyordu. 24 Kasım 1928 tarihine gelindiğinde ise Millet Mektepleri açıldı. Millet Mektepleri’nin açılışı ile birlikte Ulu Önder Atatürk’e de Başöğretmenlik ünvanı verildi.

 

Mustafa Kemal Atatürk’ün doğumunun 100. yılında Başöğretmenlik ünvanının veriliş yıl dönümünde, yani 24 Kasım 1981 tarihinde bu günün her yıl öğretmenlik mesleğini yapan herkese adanmasına ve her yıl 24 Kasımın Öğretmenler Günü olarak kutlanmasına karar verildi. 24 Kasım 1981 yılından beri ülkemizde her yıl kutlanmaya devam edilmektedir.