Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Eyüp Gümüş, Ebola ve Mers CoV ile bazı konsolosluklara zarf içinde gönderilen sarı toz madde ve ebola konularında Bakanlık binasında bilgilendirme toplantısı yaparak gazetecilerin sorularını yanıtladı. Sarı toza ilişkin yapılan araştırma sonuçlarına göre, tozun tebeşir tozuna benzer bir madde olduğunu belirten Gümüş, "Yapılan çalışmalarda tebeşir tozu olduğu bize rapor edilmiştir. Tebeşir tozuna benzer bir maddedir. Herhangi bir risk yoktur" dedi.

Türkiye'deki hiçbir olguya Ebola tanısı konulmadığını belirten Gümüş, "Ülkemizde şu ana kadar 28 olgu ebola virüs şüphesi ile takibe alınmıştır. 28 olgunun 12 tanesi, sıtma olarak değerlendirilmiştir. Hiçbir olguya Türkiye sınırlarımızda Ebola tanısı konulmamıştır. Dünyada şu ana kadar 10 bin 141 Ebola tanısı konan hasta vardır. Bunların 4 bin 900'ü kaybedilmiştir. Şu anda Ebola ile ilgili 36 ilde 45 referans hastahane oluşturulmuştur. Bu konu ile ilgili bilgilendirilip eğitilmişlerdir. Risk devam ederse, Havaalanlarında termal kameralarımız var. Gerekirse onlar da devreye girer" dedi.

Ebola hastalığının nasıl yayıldığını anlatan Gümüş, "Ebola, hastalığı dünyayı meşgul eden yeni bir hastalık trendi. Dünyaya yayılıyor. İyi bir tedbir imkânları ile engellenebilen bir durum. Bütün enfeksiyon hastalıklarında olduğu gibi iyi bir engelleme tedbirleri aldığımız zaman bu hastalığın yayılması durdurulabilir. Vahşi hayvanlardan insanlara bulaşması söz konusu. Afrika'da Şempanze, Goril gibi yırtıcı yarasalar gibi hayvanlardan insanlara bulaşabilen bir hastalıktır. Su, gıda ve hava yolu ile bulaş yoktur. Tamamen deri, kan teması ile bulaşabilen bir hastalık. Sadece bu bulaş olan kişilerin kontrolü ile hastalık kontrol edilir. Aksi takdirde ben o havayı soludum da hasta oldum diye bir durum söz konusu değildir. Ebola'nın kuluçka süresi 15 gündür. 3 haftalık periyotta hasta oluyor kişiler. Bu anlamda 3 hafta izlenmeli hastalar" açıklamasında bulundu.

"SAĞLIK BAKANLIĞIMIZ, TÜRK HAVA YOLLARI İLE KOORDİNELİ ÇALIŞIYOR"

Ebola'nın en çok Afrika ülkelerinde görüldüğüne vurgu yapan Gümüş, "Ebola, en çok Afrika ülkelerinde görülüyor. Sağlık Bakanlığımız, Türk Hava Yolları ile koordineli çalışıyor. Afrika'dan bu ülkelerden bütün uçak transferleri Nijerya üzerinden Türk Hava Yolları aracılığıyla İstanbul'a geliyor. Afrika'daki tek noktamız Nijerya" dedi.

"NİJERYA'DA UÇAĞA BİNEN BÜTÜN YOLCULARI TAKİP ALTINA ALIYORUZ"

Ebola hastalığının yayılma riskinden dolayı Nijerya'da uçağa binen bütün yolcuların takip altına alındığını belirten Gümüş, "Nijerya'da uçağa binen bütün yolcuları takip altına alıyoruz. Türk Hava Yolları bize bu isimleri veriyor. Koordineli çalışar5ak bu isimleri takibe alıyoruz" dedi.

"EBOLA İLE İLGİLİ 36 İLDE 45 REFERANS HASTAHANE OLUŞTURULMUŞTUR"

Ebola'ya karşı Türkiye'de 36 ilde 45 referans hastahane oluşturulduğunu belirten Gümüş, "Şu anda Ebola ile ilgili 36 ilde 45 referans hastahane oluşturulmuştur. Bu konu ile ilgili bilgilendirilip eğitilmişlerdir. Risk devam ederse, Havaalanlarında termal kameralarımız var. Onları henüz devreye sokmadık. Gerekirse onlar da devreye girer" dedi.

"TÜRKİYE SINIRLARIMIZDA HİÇBİR OLGUYA EBOLA TANISI KONULMAMIŞTIR"

Türkiye'deki hiçbir olguya Ebola tanısı konulmadığını belirten Gümüş, "Ülkemizde şu ana kadar 28 olgu ebola virüs şüphesi ile takibe alınmıştır. 28 olgunun 12 tanesi, sıtma olarak değerlendirilmiştir. Birbirlerine benziyorlar. Hiçbir olguya Türkiye sınırlarımızda Ebola tanısı konulmamıştır. Dünyada şu ana kadar 10 bin 141 Ebola tanısı konan hasta vardır. Bunların 4 bin 900'ü kaybedilmiştir. Şu anda Ebola tanısı konan hastaların yüzde 50'si kaybedilmektedir. Ciddiyeti olan bir hastalıktır" diye konuştu.

Macaristan Büyükelçiliği'nde toza maruz kalan 6 kişinin bugün taburcu edilebileceğini belirten Gümüş, "Bugün itibari Macaristan Büyükelçiliği'nde bu toza maruz kalan 6 kişi, şu anda gözetim altındalar. Bugün onlar da muhtemelen taburcu edilir. Bu tozla ilgili şu ana kadar herhangi bir biyolojik ve kimyasal madde yok" dedi.

"MERS'TE SUÇLANANLAR DEVELER VE YARASALARDIR"

Mers konusunda Diyanet İşleri Başkanlığı ile Sağlık Bakanlığı'nın koordineli çalıştığını vurgulayan Gümüş, "Mers ilk kez 2012 yılında Sudi Arabistan'da görülmüştür. Mers bir akciğer enfeksiyonudur. Burada da suçlananlar develer ve yarasalardır. Kaynak olarak değerlendiriliyor. Bütün hastalıklarda biz bilim kurullarımızla çalışılıyoruz. Mers konusunda Diyanet İşleri Başkanlığımızla birlikte çalışıyoruz. Hacca ve Umre'ye giden bütün vatandaşlar bilgilendiriliyor. Her hacı adayımızı bağlı bulunduğu aile hekimi takip ediyor" ifadelerine yer verdi. Mers'in deve sütü ile bulaştığı iddialarını değerlendirmesi istenen Gümüş, "Sağlık Bakanlığı'na deve sütü ile ilgili herhangi bir sıkıntı gelmedi" dedi.

"MERS İLE İLGİLİ SADECE BİR VAKAMIZ ÜLKEMİZDE POZİTİF GELMİŞTİR"

Türkiye'de Mers hastalığı nedeniyle bir kişinin hayatını kaybettiğini hatırlatan Gümüş, "2012 yılından bu yana Sağlık Bakanlığı olarak 1010 numune aldık. Bunların 932'si negatif gelmiştir. Sadece bir vakamız ülkemizde pozitif gelmiştir. O da Hatay'da vefat eden Sudi Arabistan'da çalışan bir işçimizdir" dedi.

"SARI TOZDA BİYOLOJİK KİMYASAL ANLAMDA HERHANGİ BİR TOKSİNE RASTLANMAMIŞTIR"

Sarı tozla ilgili de açıklama yapan Gümüş, "Dün gece itibari ile bu materyaller içerisinde herhangi bir kimyasal toksin de saptamadık. Sonuç olarak hem biyolojik anlamda hem kimyasal anlamda herhangi bir toksine rastlanmamıştır. En son İstanbul'da gözetim altında tutulan 25 kişi vardı. Bunları da taburcu ettik" diye konuştu.

"MACARİSTAN BÜYÜKELÇİLİĞİ'NDE TOZA MARUZ KALANLAR BUGÜN MUHTEMELEN TABURCU EDİLİR"

Macaristan Büyükelçiliği'nde toza maruz kalan 6 kişinin bugün taburcu edilebileceğini belirten Gümüş, "Bugün itibari Macaristan Büyükelçiliği'nde bu toza maruz kalan 6 kişi, şu anda gözetim altındalar. Bugün onlar da muhtemelen taburcu edilir. Bu tozla ilgili şu ana kadar herhangi bir biyolojik ve kimyasal madde yok" dedi.

"TEBEŞİR TOZUNA BENZER BİR MADDEDİR"

Sarı toza ilişkin yapılan araştırma sonuçlarına göre, tozun tebeşir tozuna benzer bir madde olduğunu belirten Gümüş, "Yapılan çalışmalarda tebeşir tozu olduğu bize rapor edilmiştir. Tebeşir tozuna benzer bir maddedir. Herhangi bir risk yoktur" dedi.

"20 BİNE YAKIN SAĞLIK PERSONELİ ATAMASI YAPILACAK"

Sağlık alanındaki düzenlemelere ilişkin de bilgi veren Gümüş, "Yeni düzenlemelerle uzman ebelik ve hemşirelik getirilecek çalışmalar devam ediyor. 2015 yılı için 20 bine yakın sağlık personeli ataması yapılacak. Ağırlıklı olarak Yüksek okul mezunları olacak" dedi.

DHA