Selin büyük zarara yol açtığı Eşme'de daha önce küçük bir akarsudan adeta nehre dönüşen Maden Deresi'nin genişlemesi ve kenarlarındakı toprağı almasıyla oluşan, erozyon mezarlığa kadar dayandı.

Kocaeli Bölgesi'nde Pazartesi günü başlayan ve Salı günü Kartepe İlçesi'nin birçok semtini su altında bırakan sel, Büyükşehir yasasından önce belde olan ve şimdi Kartepe İlçesi'nin mahallesine dönüştürülen Eşme'de daha fazla zarara yol açtı. Selin büyük zarara yol açtığı Eşme'de daha önce küçük bir akarsudan adeta nehre dönüşen Maden Deresi'nin genişlemesi ve kenarlarındakı toprağı almasıyla oluşan, erozyon mezarlığa kadar dayandı.

Kocaeli Bölgesi'nde Pazartesi günü başlayan ve Salı günü Kartepe İlçesi'nin birçok semtini su altında bırakan sel, Büyükşehir yasasından önce belde olan ve şimdi Kartepe İlçesi'nin mahallesine dönüştürülen Eşme'de daha fazla zarara yol açtı. Selin getirdiği çamur ve ağaç dalları nedeniyle D-100 Karayolu'nun da ulaşıma kapanmasına neden olan şiddetli yağış, buradaki dereleri taşırdı, beraberinde ne varsa sürükledi. Eşme'nin içinden geçen ve daha önce çok dar bir yatağı olan Maden Deresi sel sularıyla birlikte genişleyerek kenarlarındaki toprağı da sürükledi. Yatağın genişlemesi nedeniyle oluşan erozyon sonucu sular buradaki mezarlığa kadar dayandı. Bazı mezarların 4'te 1'indeki toprağı da alıp götürdü.

 

Bölgede bulunanlar belediyenin burada şu ana kadar herhangi bir tahkimat yapmaması nedeniyle suların mezarları tamamen açığa çıkarıp sürüklemesinden endişe etmeye başladıklarını söyledi.

 

Eşme sakinlerinden Ertuğrul Avcıoğlu, sel sırasında evinin yıkıldığını, buna da Maden Deresi'nin taşmasının neden olduğunu anlattı. Avcıoğlu, "Dere ıslah edilmediğinden bu yükü kaldıramadı ve genişlerken ne varsa alıp götürdü. Sel sadece benim evimde de komşuların ev ve işyerleri ile arazilerinde de hasara neden oldu" dedi. Mustafa Gülten ise, Salı günü selin 10 dakika içinde gelip her yeri yıktığını anlatırken, "O gün çocukları ve aracımı hemen buradan kaçırdım. Daha sonra sular daha da attı. Mobilya ve tüm eşyalarımnız kullanılmaz hale geldi" dedi.

 

Soyadını söylemeyen 'Galip' adlı kişi ise, sel sularının buradaki köprünün altındaki menfezleri getirdiği ağaçlarla kapattığını ve burada bir gölet oluşturduğunu belirtirken, şöyle konuştu:

 

"3-5 metre genişliğindeki derenin yatağı şimdi nerdeyse 50 metre. Şu anda mezarlık da tehlikede. Şu ana kadar kimse önlem almadı. Mezarlarımızın da tamemen sele kapılmasından endişe duyuyoruz. Eşmeliler burada meyva ve sebzecilikle geçiniyor. Ceviz ağaçları, bahçeler tarlalar hepsi gitti."