Manisa'nın Soma İlçesi'ndeki faciada yaşamını yitiren 301 madenciden 39'unun mezarının da içinde yer alacağı, Büyükşehir Belediyesince yaptırılacak anıt mezarı projesinin hazırlandığı açıklandı. Önümüzdeki günlerde ihalesi yapılacak projenin, yılbaşına kadar bitirilmesinin hedeflendiği belirtildi.

Soma'da, 13 Mayıs 2014 tarihinde, Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'ye ait Eynez Maden Ocağı'nda 301 madencinin şehit olduğu facianın ertesi günü Soma Belediyesi Mezarlıklar Müdürü Fuat Balcı, mdencilerin toprağa verildiği şehitlikte bir anıtmezar yapılacağını açıkladı. Büyükşehir yasasıyla birlikte anıt mezarın yapımı Soma Belediyesi'nden alınarak Manisa Büyükşehir Belediyesi'ne verildi.

ANIT İÇİN DESTEK VEREN OLMADI

Manisa Büyükşehir Belediyesi Etüt ve Projeler Dairesi Başkanı Emine Müge Kuğu, Maden İhracatçıları Birliği ve Türkiye Müteahhitler Birliği gibi kuruşların Soma Belediyesi'ne madenciler için yapılacak anıt mezar yapımına destek vermek için geçmişte başvuruları olduğunu hatırlatıp, "Anıt mezarın yapımı Büyükşehire verilince bu kuruluşlarla iletişime geçtik, ancak dönüş yapan olmadı. Bunun üzerine Büyükşehir şehitliği tek başına yapma kararı aldı. Önümüzdeki günlerde ihalesine çıkıp, yılbaşına kadar bitirilmesini hedefliyoruz" dedi.

13 Mayıs'taki faciada yaşamını yitiren 301 kişiden 39'unun Madenci Şehitliği'nde yanyana gömüldüğünü, diğerlerinin ise aile mezarlığına veya değişik il ve ilçelerde defnedildiğine dikkati çeken Kuğu, "Anıt mezarda buraya defnedilmiş 39 şehidimizin mezarı olacak. Şehitliğin yol peyzaj düzenlemesini yapacağız. Dingin bir havuzun içinde yanan kömür figürü ve onun her iki yanında boylu boyunca sıralanacak mermer kaideler üzerine madenci fenerleri konulup, 301 şehidimizin ve daha önce yaşamlarını yitiren 86 madencimizin isimleri tek tek yazılacak" dedi. Kuğu, anıt mezar projesinin Manisa Büyükşehir Belediyesi'nin mimarları tarafından çizildiğini de kaydetti.