CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, AKP'yi cezaevlerini hasta tutuklu ve hükümlüler için tabuta çevirmekle suçlayarak , “Hasta mahpuslarla ilgili çağrı ve yasama çalışmalarımıza sırtını dönen AKP, cezaevlerinde yaşanan tüm ölümlerin doğrudan sorumlusudur. Bir kez daha yineliyoruz ki, hasta mahpusların durumunu pazarlık konusu yapmak siyasi ahlaksızlıktır. Hasta mahpuslarla ilgili çalışma yaptığını ileri süren Adalet Bakanı’na söz konusu çalışmayı önümüzdeki hafta içinde, vakit kaybettirmeden Meclis’e getirmeye ve bu ahlaksızlığa son vermeye çağırıyoruz” dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, yaptığı yazılı açıklamada, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın, HDP heyetiyle yaptığı görüşmeden sonra hasta tutuklu ve hükümlülerle ilgili “hazırlık” yaptıklarına yönelik açıklamasını “AKP hükümetinin hasta tutuklu ve hükümlüleri bile pazarlık konusu yaptığı ilk elden açıklanmıştır” ifadesi ile değerlendirdi. AK Partiyi cezaevlerini hasta tutuklu ve hükümlüler için tabuta çevirmekle suçlayan Tanrıkulu, yeni düzenlemenin siyasi pazarlık konusu haline getirilmesinin vicdansızlık ve ahlaksızlık olduğunu belirtti. İnsan Hakları Derneği’nin verilerine göre 162’si ağır, toplam 544 hasta tutuklu ve hükümlü olduğunu ifade eden Tanrıkulu, hazırladıkları aylık insan hakları raporlarının, her ay cezaevlerinden hasta tutuklu ve hükümlülerin ölüm haberlerinin geldiğini gösterdiğini kaydetti. Hasta tutuklu ve hükümlülere ilişkin Adalet Bakanlığı verilerine de dikkat çeken Tanrıkulu, “25 Haziran 2013’te Meclis’e sunduğumuz kanun değişikliği teklifi eğer kabul edilse, o tarihten sonra cezaevlerinde yaşanan ölümlerin önüne geçilebilirdi. Hasta mahpuslarla ilgili çağrı ve yasama çalışmalarımıza sırtını dönen AKP, cezaevlerinde yaşanan tüm ölümlerin doğrudan sorumlusudur. Bir kez daha yineliyoruz ki, hasta mahpusların durumunu pazarlık konusu yapmak siyasi ahlaksızlıktır.
Hasta mahpuslarla ilgili çalışma yaptığını ileri süren Adalet Bakanı’na söz konusu çalışmayı önümüzdeki hafta içinde, vakit kaybettirmeden Meclis’e getirmeye ve bu ahlaksızlığa son vermeye çağırıyoruz. Ayrıca AKP hükümeti ve Adalet Bakanlığına, hasta mahpuslarla ilgili değişiklik tekliflerimize daha önce sırtını döndüğü için, bu süre zarfında yaşamını yitirmiş olan tüm hasta tutuklular için ailelerine ve tüm Türkiye’ye özür borcu olduğunu hatırlatıyoruz” dedi.