CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin, taşeron işçiliğin kölelik düzenin bir parçası haline geldiğini ifade ederek, “Hükümet işine geldiği gibi düzenlemelerle yasa çıkarmaya devam ettiği sürece daha çok can yanacak, çok ocak sönecektir” dedi.
Tekin yaptığı yazılı açıklamada, İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde taşeron işçi olarak çalışan 26 yaşındaki Zafer Açıkgözoğlu’nun zorla kanalizasyon temizliği yaptırıldığı ve temizlik esnasında kaptığı mikrop nedeniyle öldüğü iddialarını gündeme getirdi. Taşeron işçilerin düşük ücrete ve güvencesizliğe mahkum edildiğini, işe alıp-çıkarma hilesi ile tazminatları haklarının yok edildiğini belirten Tekin, “İşçisini ‘ucuz köle’ olarak gören AKP Hükümeti eserini izlemeye devam etmektedir. AKP döneminde taşeron işçilik 10 kattan fazla artarak 2 milyona ulaşmıştır. Göçük altında kalan madencilerin, elektrik akımına kapılıp ölen işçilerin, tersanelerde sönen yaşamların tek sorumlusu AKP Hükümetinin politikalarıdır” dedi.
Taşeron işçiliğin kölelik düzeninin bir parçası haline geldiğini ifade eden Tekin, şöyle devam etti:

“İş kazalarında Avrupa birincisiyiz. Her 100 bin işçiden İngiltere’de 0,6’sı, Norveç, İsveç, Finlandiya ve İsviçre’de 1,5’i, Fransa ve Almanya’da 2’si, Belçika’da 2,5’i, Avusturya ve Yunanistan’da 4’ü, Bulgaristan ve Güney Kıbrıs’ta 5’i, Türkiye’de ise 17’si iş kazalarında yaşamını kaybetmektedir. Sendika ve sivil toplum örgütlerinin verilerine göre son on yılda en az 12 bin işçi yaşamını yitirdi ve her 100 işçiden 17’si iş kazalarında öldü.
Bütün kazalar önlenebilir. Hükümet işine geldiği gibi düzenlemelerle yasa çıkarmaya devam ettiği sürece daha çok can yanacak, çok ocak sönecektir. Ucuz olsun mantığıyla uzman olmayan kişiler en riskli işlerin içine atılmaktadır. Soma’da facia geliyorum derken seyretmeye devam eden AKP, verdiğimiz tüm önergeleri reddetmiştir.”