SÖZCÜ/ANKARA

CHP Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek, Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş'un yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde TİKA’nın Kosova’da desteklediği STK’ların, IŞİD ve El Nusra’ya destek verdikleri gerekçesiyle kapatıldığına işaret etti. Kosova polisinin radikal İslamcı unsurlara karşı yaptığı operasyonda Suriye ve Irak’a cihatçı gönderdiğini iddia edilen 30 imamın gözaltına alındığını kaydeden Dibek, bu kişilerin çoğunun tutuklandığını kaydetti. Dibek şöyle devam etti;

IŞİD ve El-Nusra gibi El-Kaide unsurlarına yardım ettiği belirlenen 16 vakıf ve dernek de kapatılmıştır. IŞİD ve El-Nusra’ya yardım ettiği iddiasıyla tutuklanan anahtar kişi TİKA’nın onarıp açtığı Priştine Fatih Sultan Mehmet Camii imamı Şefçet Kraniçi’dir. Gözaltına alınan diğer cami imamları arasında da TİKA camilerinde görev yapan kişiler vardır.

Kapatılan STK’ların en büyüğü Dönemin Dışişleri Bakanı olan, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun da yakından ilgilendiği Association for Culture, Education and School AKEA’dır. AKEA’nın önemli ismi Ilir Gashi, TİKA’nın AKEA’yı desteklediğini açıkça ifade ederek, “Ortak faaliyetlerimizi ağırlıklı olarak TİKA ve İHH gibi kuruluşlarla yapmaktayız. TİKA ile kültür faaliyetleri, İHH ile de insanî yardım faaliyetleri alanında işbirliği yaptık, yapmaya devam ediyoruz. Kosova’daki resmî temasları esnasında derneğimizi de ziyaret eden T.C. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, sonra Mustafa Özel, Mustafa İslamoğlu, Abdullah Yıldız gibi ünlü şahıslar ve çok sayıda akademisyen, gazeteci ve farklı belediyelerden gelen yönetici ile beraber olma şerefini yaşadık. (16 Ağustos 2012)” demiştir. Türkiye’nin resmî devlet vakfı Yunus Emre Enstitüsü de web sayfasında AKEA ile ilişkilerini açıkça anlatmaktadır. Kosova’da kapatılan diğer 16 vakıf ve dernek arasında İstanbul Vakfı da bulunmaktadır.

Dibek şu soruların yanıtlanmasını istedi;

Kosova’da TİKA ve Yunus Emre Vakfı, hangi sivil toplum kuruluşlarına destek olmaktadır? Bu kuruluşlar arasında IŞİD ve El Nusra’ya destek oldukları gerekçesiyle kapatılan AKEA var mıdır? AKEA’ya bugüne kadar ne kadar yardım yapılmıştır? Bugüne kadar TİKA ve Yunus Emre Vakfı’nın radikal İslamcı kuruluşlarla ilişkisini sakıncalı bulan Kosova’daki Türk asker ve polis yetkililerinin uyarıları neden dikkate alınmamıştır? Kosava’da gözaltına alınan ve tutuklanan kişilerden kaçı TİKA’nın yaptırdığı camilerde çalışmaktadır? Bu kişilerin Diyanet İşleri Başkanlığı veya Diyanet Vakfı ile hangi bağlantıları vardır? Bu kişilerin isimleri ve meslekleri nelerdir? Kapatılan bir diğer vakıf olan İstanbul Vakfı’na TİKA ve diğer devlet kuruluşlarından bugüne kadar ne kadar yardım yapılmıştır? TİKA, IŞİD ve El Nusra’ya destek veren kuruluşlara neden yardım yapmaktadır?