Genelkurmay Başkanlığı, A Haber televizyon kanalında 27 Ekim’de yayınlanan ve sunuculuğunu Sevilay Yükselir’in yaptığı Abdurrahman Şimşek, Kezban Hatemi ve Fidel Okan’ın katılımcı olduğu ‘Yüzde Yüz Siyaset’ programı için suç duyurusunda bulundu. Söz konusu programda dile getirilen iddiaların somut hiçbir dayanağı olmadığını bildiren Genelkurmay açıklamasında, söz konusu iddialarla kamuoyu nezdinde TSK’nın küçük düşürülmekte ve TSK personeline yönelik güvensizlik ve şüphecilik oluşturulmakta olduğu ifade edildi.

Genelkurmay Başkanlığı, programda yer alan ‘TSK içerisindeki cemaat yapılanmasının olduğu’, ‘cemaatin TSK yapılanmasındaki ayağının çözüm süreci aleyhine çalıştığı’, ‘örgütün TSK içerisinde tümgeneral seviyesinde ve sonradan dahil olan orgeneral seviyesinde mensuplarının olduğu’, ‘ana örgüt soruşturması başladığında bir kuvvet komutanın da bu soruşturma içerisinde yer alacağı’, ‘paralelci olarak tanımlanan emniyet mensuplarının birinci derece yakınlarının TSK’ya sızdığı’, ‘GATA’da paralelci olamayan kişiler hakkında askerliğe elverişli değildir raporunun düzenlendiği’, ‘kendi yandaşlarına sınav sorularının sızdırıldığı’ iddiaları ile ilgili İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu.

'İDDİALARIN SOMUT HİÇBİR DAYANAĞI BULUNMAMAKTADIR'

Genelkurmay İkinci Başkanı Yaşar Gürel imzası ile verilen suç duyurusunda söz konusu programda dile getirilen iddiaların somut hiçbir dayanağı bulunmadığının altı çizildi. Suç duyurusunda, konuşmacı Fidel Okan tarafından da dile getirilen ‘bir kişinin cemaat mensubu ya da paralel yapının mensubu olduğunun belgesi olmaz şu aşamada’, ‘paralelcinin kimliği yok’, ‘paralelci olduğuna dair elimizde net bir kanıt yok, olamaz da zaten’ şeklindeki beyanların da iddiaların somut dayanağı olmadığının göstergesi olduğuna vurgu yapıldı.

'HERHANGİ BİR SOMUT BİLGİ VE BELGE BUGÜNE KADAR ASKERİ MAKAMLARA SUNULAMAMIŞTIR'

Belirtilen iddiaların son zamanlarda TSK aleyhinde yapılan yayınlarda ifade edilen iddialarla aynı yönde olduğunun belirtildiği suç duyurusunda, "Bu yönde daha önceki haber ve yorumlarla ilgili olarak, iddialarına dayanak olan somut bilgi ve belgeler ilgili yayın kuruluşlarından, yazarlardan ve röportaj sahiplerinden istenilmiş, ancak herhangi bir somut bilgi ve belge bugüne kadar askeri makamlara sunulamamıştır." denildi.

Söz konusu iddialarla kamuoyu nezdinde TSK’nın küçük düşürülmekte ve TSK personeline yönelik güvensizlik ve şüphecilik oluşturulduğu belirtildi. Suç duyurusunda ayrıca TSK içerisindeki üst düzey bazı komutanların ‘paralel yapının’ mensubu olduğu yönünde algı oluşturarak personel arasına nifak, güvensizlik ve disiplinsizliğin teşvik edildiği dile getirildi. Genelkurmay ayrıca programa konuk olan katılımcının, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülmekte olan bir soruşturma kapsamında verilen ifadenin elde edildiği ve içeriğinin kamuoyu ile paylaşıldığı bilgisi verildi.

Genelkurmay, ‘kamu görevlisine görevden dolayı hakaret’, ‘iftira’, astlık-üstlük münasebetlerini zedelemeye, amir veya komutanlara karşı güven hissini yok etmeye matuf olarak alenen tahkir veya tezyif edici fiil ve hakarette bulunmak’ ve ‘gizliliğin ihlali’ nedeni ile Fidel Okan, Abdurrahman Şimşek ve diğer sorumlular hakkında suç duyurusunda bulundu. Suç duyurusunda ayrıca Başbakanlık, Milli Savunma Bakanlığı ve Adalet Bakanlığı’na bilgi verildiği yer alıyor.

CİHAN