Ankara’da kuruluş yıl dönümünde YÖK'ü protesto edenler, polis ekiplerince gözaltına alındı.



Kızılay Güvenpark’ta öğle sonrası bir araya gelen küçük bir grup, sloganlar eşliğinde YÖK’ü protesto eden pankart açtı. Dev Genç üyesi olduğu belirtilen şahıslara müdahale eden polisler, göstericileri yaka paça gözaltına aldı.

Müdahale sırasında eylemi takip eden basın mensuplarına TOMA’dan su sıkıldı. Uyarılara rağmen sıkılan sudan korunmak isteyen kimi basın mensubu ıslanırken, kimisi de arabaların altına saklandı.

YÖK'ün kuruluş yıl dönümünü protesto etmek isteyen bir grup, Ankara Üniversitesi Cebeci Kampüsü’nde akşam saat 18.00 sıralarında eylem yaptı. ‘Üniversitelerimize, geleceğimize sahip çıkalım’ afişini taşıyan grup, sloganlarla kuruluş yıl dönümünü protesto etti. Kampüs içinde toplanan kalabalık bir süre sonra caddeye çıktı ve yolu trafiğe kapattı. Polisin 'dağılın' uyarısı üzerine dağılmayan grup oturma eylemine geçti.

Polisin, dağılmaları konusunda süre tanıdığı grup, sürenin sonunda dağılmayınca TOMA’lar gruba müdahale etti. TOMA’ların kampüs girişine kadar takip ettiği gruba tazyikli su sıkıldı.

Eylemcilere müdahale eden TOMA’lar, bir süre sonra olay yerinde görevlerini yapan basın mensuplarını hedef aldı. Basın mensuplarının, ‘Ne sıkıyorsun, basın mensubuyuz’ uyarılarını dikkate almayan TOMA, basın çalışanlarının üzerlerine tekrar su sıktı. Tazyikli sudan korunmak isteyen kimi basın mensubu araçların altına saklanırken kimisi de açık hedef haline geldi. Tazyikli sudan bir karton kağıt toplama arabası da devrildi. Bir süre daha basın mensuplarına su sıkan TOMA, daha sonra yine eylemcilere yöneldi.

Kampüs içine kaçan eylemciler, bir süre sonra yavaş yavaş dağılıp protestolarına son verdi. Eylem sırasında bölgede çok sayıda Çevik Kuvvet ekibi de hazır bekletildi

Kocaeli Üniversitesi'nde de YÖK gerginliği yaşandı

Kocaeli Üniversitesi Kampüsü içersinde yaklaşık 300 kişiden oluşan Kocaeli Üniversitesi Öğrenci Topluluğundan oluşan öğrenciler, YÖK'ün kuruluş yıldönümünde protesto gösterisi yaparak 'YÖK gidecek üniversiteler özgürleşecek', 'Susma sustukça sıra sana gelecek' sloganlarını atıp rektörlük binası önüne yürüdü. Özel güvenlik görevlileri ile öğrenciler arasında zaman zaman gergin anlar yaşandı.

Öğrenci grubu adına açıklama yapan Simge Özel YÖK'e karşı olduklarını belirterek şunları söyledi:

"Bizler üniversitelerin topluma karşı çok yönlü sorumluluk taşıyan ve halkın çıkarları ekseninde işleyen kurumlar olarak yeniden yapılanması gerektiğini düşünüyoruz. Üniversitelerin toplumcu bir doğrultuda siyasallaşması için mücadele eden öğrencileri olarak YÖK'ün karşısında özerk, demokratik, parasız, bilimsel, anadilde eğitim istiyoruz."

Öğrenci gurubu yapılan açıklamanın ardından sessizce dağıldı.