Van'da yapımı devam eden 500 yataklı Kadın ve Çocuk Hastalıkları ile Kardiyovasküler Cerrahi Hastanesi, depreme dayanaklı akıllı hastane modeli ile inşaa ediliyor. Van Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Vural Polat, hastanenin bütün kolonlarının zemin kat ile birinci kat arasında deprem izolatörleri bulunduğunu ve kendi enerjisini kendisinin üreteceğini söyledi. Polat, "Olası bir deprem durumunda, hastanedeki hizmet hiç durmadan devam edecek" dedi.

Van'da 3 yıl önce meydana gelen 7,2 ve 5,6 büyüklüğündeki iki büyük depremde bir çok bina gibi hastaneler de büyük hasar gördü. Deprem sırasında en çok ihtiyaç olan hastanelerin bir çoğu kullanılamaz hale geldi. Yıkım kararı alınan Devlet Hastanesi, Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi ile üniversite hastanesi yıkılırken, hizmet veremeyen Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi de yıkılmayı bekliyor.

Sağlık Bakanlığı depremin ardından İpekyolu üzerinde 500 yataklı Kadın ve Çocuk Hastalıkları ile Kardiyovasküler Cerrahi Hastanesi'nin inşasına başladı. Yaklaşık 160 milyon lira maliyetli hastanede son teknolojik sistemleri kullanıyor.

OLASI DEPREMDE HİZMET AKSAMAYACAK

Yapımı devam eden hastanenin bütün kolonlarının üzerinde zemin kat ile birinci kat arasında 110 santimetre çapında 524 deprem izolatörleri bulunuyor. Yurt dışından getirilen deprem izolatörleri her yöne 55 santimetre hareket edebilecek. Konuyla ilgili açıklama yapan Van Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Vural Polat, olası bir deprem durumunda hizmetin hiç aksamadan devam edeceğini söyledi. 110 bin metre kapalı alana sahip hastanedeki çalışanların depremi bile hissetmeden, korkmadan hizmetlerine devam edeceğini belirtti. Deprem sırasında şehirde elektrik kesilse bile bu hastanede kesilmeyeceğini anlatan Polat şöyle konuştu:

750 YATAKLI KOMPLEKS OLARAK HİZMET VERECEK

"Van'a yeni yapılan bu yatırım 500 yataklı bir hastane olarak planlandı. Ancak bu 500 yatağın içinde, yoğun bakımlar acildeki müşahade yatakları bunun dışında, Dolayısıyla 500 yatak olarak düşünülse de 750 yataklı bir kompleks olarak hizmet verecek. İçinde 120 yataklı yoğun bakım bulunacak. 80 yataklı acil servis ünitesi bulunacak. 500 yataklı hastanemizin tek kişilik odaları bulunuyor. İstenilirse 2 kişilik odalara da dönüştürülebilecek. Bütün odalarda banyo tuvalet ve her bir hasta için televizyon olacak. 13 tane ameliyathanesi bulunan bir hastane olacak. İhtisas hastanemiz depremde hasar gördüğü için boşaltılmıştı. Daha önce 1 olan anjiyo sayımız burada 3'e çıktı. Kalp hastanemizdeki yatak sayımız 120'den 200'ye çıkacak."

TÜRKİYE'DE ÖRNEĞİ YOK

İnşaatı devam eden hastanenin Türkiye'de ilk örneğinin Van'da yapıldığını anlatan Polat, akıllı hastane modeli olarak inşaa edildiğini söyledi. Hastanenin aydınlatma ve ısınmaya kadar bütün enerji giderlerini otomatik olarak ayarlayacağını söyleyen Polat, "Yani bir hastamız camını açtığında odadaki klima kendini otomatik olarak kapatacak. Yani 5 yıldızlı otellerde olduğu gibi hastane kendini ısıtıp soğutacak. Hiç kimsenin bir şeyi ayarlamasına gerek kalmayacak. Örneğin aydınlatma güneş doğduğunda kendisini kapatacak, güneş battığında ışıklar otomatik olarak yanacak. Ve doğalgazdan kendi elektriğini üretecek. Yani dışarıdan elektrik satın alınmayacak. Acil durumlar dışında doğalgazın kesildiği haller dışında elektrik ihtiyacı olmayacak. Isıdan enerji üreten enerjiden ısı üreten bir hastane olacak. Türkiye'de bunun bir örneğini oluşturabilecek bir kamu hastanesi örneği yok. Hastanemiz gelecek yazda bitirilmesi bekleniyor" diye konuştu.

DHA