Fatih Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi tarafından düzenlenen 1. Uluslararası Dünya Diyabet Günü Sempozyumu alanında uzman birçok hekimin katılımıyla gerçekleşti. Sempozyumda, çağın önemli sağlık sorunlarından biri olan diyabet hastalığının tedavisi üzerinde duruldu.

Açılış konuşmasını Fatih Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Levent Kart’ın yaptığı sempozyum, Prof. Dr. Rubina Heptulla ve Prof. Dr. Michael Albisser gibi dünyaca ünlü doktorların katılımıyla gerçekleştirildi. Sempozyumda ayrıca Prof. Dr. İlyas Akdemir, Prof. Dr. Akif Büyükbeşe, Doç. Dr. Banu K. Köroğlu, Yrd. Doç. Dr. Halil Kutlu Erol, Diyetisyen Binnur O. Bakır ve Diyetisyen Hayrettin Mutlu’nun yanı sıra diyabet, kardiyoloji, pediatri konularında uzman çok sayıda doktor, aile hekimi ve tıp fakültesi öğrencileri de yer aldı.

Fatih Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İlyas Akdemir sempozyumda, diyabet ve kalp hastalıkları arasındaki bağı anlatan sunum yaptı. Albert Einstein Montefiore Tıp Merkezi Çocuk Endokrinoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Rubina Heptulla da özellikle çocuklarda görülen Tip 1 ve Tip 2 diyabetik rahatsızlıklara değindi. Çocuk yaştaki diyabet hastalarının yoğunlukla görüldüğü ülkelerden örnekler veren Dr. Heptulla, obeziteye yol açan nedenlerden de bahsetti. Genç yaşlarda diyabet hastalığı olanlarda nasıl belirtilerin olabileceğinden bahseden Prof. Dr. Rubina Heptulla, tedavi yöntemleri ve insülin kullanımı konusunda da konuşma yaptı.

'BULUT' TEKNOLOJİSİNDEN SÖZ ETTİ

Programa ABD’den katılan bir diğer konuşmacı Biyomedikal Tıp Uzmanı Prof. Dr. Michael Albisser de diyabetle mücadeleye teknolojik yaklaşımlar hakkında bilgi verdi. Doktor-mühendis işbirliği ile diyabet tedavisinde büyük ilerlemeler kaydedildiğinden söz eden Albisser, özellikle hastanın kan şekerlerinin takibinde 'bulut' teknolojisinin kullanımından bahseden Dr. Albisser, A1c manager programı ile A1c tedavisini de sunum eşliğinde anlattı.

CİHAN