Diyabet hastaları için en iyi tedavi biçimlerinden biri egzersiz. Amerikan Diyabet Derneği, şeker hastalarının haftada en az 3 kez aerobik egzersiz yapması gerektiğini vurguluyor.

Düzenli fiziksel aktivitenin diyabet hastalığına yakalanma riskini düşürdüğü daha önce yapılan araştırmalar tarafından kanıtlanmıştı. Uzmanlar, hastaların yaşam kalitesini artırmak için, orta ya da düşük yoğunluklu egzersizi günlük hayatın bir parçası haline getirmeleri gerektiğini belirtiyor. Diyabet hastaları için önerilen egzersiz yöntemleri arasında yürüyüş, yoga, Tai Chi, dans ve yüzme yer alıyor.

Yürüyüş: Diyabet hastaları için tavsiye edilen egzersiz yöntemlerinin başında yürüyüş geliyor. Haftada 3 kez, 30 dakika ile 1 saat arasında değişen tempolu yürüyüş fiziksel aktivite düzeyini artırmak için en etkili yöntem.

Yoga: Esneklik, güç ve dengenin birleşimi olan yoga, diyabet hastalarının fiziksel aktivite seviyesini artırarak yaşam kalitesini yükseltiyor. Amerikan Diyabet Derneği’ne (ADA) göre yoga yapanların kas sistemlerinde meydana gelen güçlenme, kan şekeri düzeyinin korunmasına da yardımcı oluyor.

Tai Chi: Bir yakın dövüş sanatı olan Tai Chi günümüzde zihnin ve bedenin rahatlamasını sağlamak amacıyla yapılan bir egzersiz yöntemi. 2009 yılında Florida Üniversitesi araştırmacıları tarafından 62 Koreli kadın üzerinde yapılan bir çalışma, düzenli olarak Tai Chi yapan kadınların kan şekeri seviyesinin korunduğunu, canlılığın arttığını ve ruh sağlığında olumlu değişimler yaşandığını kanıtladı.

Dans: Diyabet hastalarının fiziksel aktivite seviyesinin artması, kilo kaybının sağlanması, düşük kan şekeri seviyesine kavuşması ve esneklik kazanması için dans etmek, en etkili ve eğlenceli egzersiz yöntemlerinin başında geliyor.

Yüzme: Kasların rahatlamasını ve vücudun esneklik kazanmasını sağlayan yüzme, eklemleri zorlamadığı için diyabet hastalarının tercih ettiği egzersiz yöntemleri arasında yer alıyor. Uzmanlar, şeker hastaları ya da bu hastalığa yakalanma riski bulunanların kolesterol seviyelerini korumak ve stresi kontrol altına almak için her fırsatta yüzmelerini öneriyor.

İstanbul Bilim Üniversitesi Endokrinoloji B.D Başkanı Prof. Dr. Sait Gönen egzersizin diyabetin tedavisinin temel taşlarından biri olduğuna dikkat çekiyor. Teknolojinin gelişmesi ile fiziksel olarak insanları daha durağan, hareketsiz bir yaşama itildiğini, tip 2 diyabet, kalp damar hastalıkları, obezite ve beraberinde gelen hastalıkların giderek artığını söyleyen Prof. Dr. Gönen, egzersizin kalp ve beyin damar hastalıkları riskini azalttığını, beklenen yaşam süresini artırdığını belirtti.

Prof. Dr. Sait Gönen, “Tip 2 diyabet tedavisinin amacı, böbrek yetmezliği, körlük gibi nihayi komplikasyonları önlemek, kan şekerini normale yakın sınırlar içinde tutmak ve kan yağlarını ideal seviyelerde tutmaktır. Egzersiz, insülin direncini azaltır, Egzersiz esnasında ve sonrasında kan glukoz düzeyini düşürür. Bazal ve öğün sonrası insülin konsantrasyonlarını düşürür. Lipid anormalliklerini düzeltir, kan basıncını düzene sokar. Obezite tedavisinde önemli bir yeri vardır. Ayrıca insülin veya ilaç kullanan diyabetik hastalarda insülin ve ilaç ihtiyacını azaltır, daha az ilaçla kan şekerleri daha iyi kontrol edilebilir. Düzenli fiziksel egzersiz diyabet hastalarının tedavisinin önemli bir bileşeni olarak önerilmektedir. Diğer yandan egzersiz diyabetik hastalarda kilonun kontrolü, osteoporozdan korunma için de çok faydalıdır.” Dedi.