Konya'da 30 haftalık kız bebeğin anne karnındayken gerçekleştirilen cerrahi operasyonla yumurtalık kisti alındı.

Ölme, sakat doğma, çocuk sahibi olamama ihtimalinin önüne geçilen bebek, doktoruna göre tıp literatüründe 21. vaka olarak yer alacak.

Evrim Öztekin (32), hamileliğinden bir süre sonra kız bebeğinde yumurtalık kisti olduğunu öğrendi. Gittiği hastanelerde "yapılacak bir şey yok" denilerek geri çevrilen Öztekin, son olarak Medicana Konya Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Metin Çapar'a başvurdu.

Çapar, hamileliğin 30. haftasında anne karnındaki bebek için ameliyat kararı aldı. Gerçekleştirilen cerrahi operasyonla bebekteki 6 santimetre civarındaki yumurtalık kisti başarılı şekilde alındı.

"Kistin dönme, büyüme, patlama ihtimali vardı"

Operasyonla ilgili AA muhabirine bilgi veren Prof. Dr. Metin Çapar, hastalarının normal gebelik kontrolleri sırasında anne karnındaki kız bebekte yumurtalık kisti tespit ettiklerini söyledi.

ÇOCUĞUN GELECEĞİ DE KORUNDU

Oldukça büyük olan kistle ilgili anne adayına önceden "yapılacak bir şey yok" denildiğini öğrendiklerini anlatan Çapar, "Biz de kistin büyüme, patlama ve dönme ihtimaline karşı ameliyat düşündük. Tahmin edilen olumsuzluklar devam etse bebeğin başka organları da zarar görebilirdi" dedi.

Bu nedenle öncelikli ameliyatı planladıklarını dile getiren Çapar, bebeğin anne karnında daha fazla kalarak sağlıklı olması için acele ettiklerini vurguladı.

Bu nedenle anne karnındaki çocuğun kistini operasyonla aldıklarına dikkati çeken Çapar, "Kontrollerde kistin kalmadığını gördük. Anne karnında ameliyat yapılarak doğum sonrasında gelişebilecek birçok problemin önüne geçtik" diye konuştu.

LİTERATÜRDEKİ 21. VAKA

Çapar, kistin kalmasının çocuğa zarar verebileceğine, ölümüne neden olabileceğine işaret ederek, şunları söyledi:

"Patlasa, kist dönse bu durum yumurtalık dokusunun kullanılamayacağını gösterir. Genç kız olduğunda çocuk sahibi olmasına bile engel olabilirdi. Çok büyümesiyle diğer organlarda baskı oluşacak. Ayrıca çocukta anormallikler olabilirdi. Bebeğin sağlığı açısından çok önemli bir operasyondu. Anne karnındaki operasyonlar çok nadirdir. Dünyada yaptığımız araştırmada, bu bebek literatüre 21. vaka olarak geçecek. Bu bebeğin durumunu dünyayla paylaşmayı düşünüyoruz."

AA