İzmir’de Dünya Diyabet Haftası dolayısıyla bu konuya dikkat çekmek için Diyebetle Yaşam Derneği İzmir Şubesi bir etkinlik düzenledi. Cumhuriyet Meydanında toplanan Dernek Üyeleri, Motorsiklet Kulüpleri, Çakabay Rotary Klüp üyeleri, EÇEV bandosu eşliğinde kortej halinde ellerinde "Diyabete karşı Her Gün 10 Bin Adım", "Bugün Kan Şekerini Ölçtür Diyabeti Erken Tanı" dövizleri ile yürüdü.

Yol boyunca çevredeki kafelerde oturan vatandaşlar içlerinde diyebet hastalarınıda bulunan gruba alkışlarla destek verdi. Konak Meydanı’nda etkinliklerine destek veren motor tutkunları ile birlikte Diyabet Yaşam Derneği Üyeleri halka oluşturdu.

Yaptığı açıklamada Diyabetes mellitus (DM) hastalığına dikkat çeken Diyabetle Yaşam Derneği İzmir Şube Yönetim Kurulu Başkanı İlker Saçbüken, "DM dünyada da ülkemizde de çok sık görülen kronik hastalıklardan biridir. Ancak ülkemizde görülme oranları dünya ülkelerinden iki kat daha fazla olduğu gibi görünmektedir. Ülkemizde 18 yaş üzerinde diyabet görülme oranı yüzde 13.7 olmakla birlikte, Ankara’da bu oran yüzde 16.7 çıkmaktadır. Hastalığı bilmeyenler ve yatkın olanlar oranı yüzde 40’lara kadar çıkmaktadır" dedi.

Saçbüken diyabet hastalığının körlük, göz tansiyonu, katarakt, böbrek yetmezliği kalp ve damar hastalıklarının, diyabeti olmayanlara göre 5 kat daha fazla geliştiğini belirterek, "Bu hastalıktan korunmak için haraketli yaşam tercih edilmeli, beslenmeye özen gösterilmeli, tbbı kontroller zamanında ve düzenli yaptırılmalı. Doktorların verdiği ilaç tedavileri bireye özgürdür ve titizlikle uygulanmalı" dedi.

DHA