Tıp dünyasında gelişmeler beklenenden çok daha yavaş olabilir. Fakat genellikle küçük buluşlar büyük başarılara öncülük eder.

Ekim ayında araştırmacılar yaygın ve zor tedavi edilir hastalıklara bakış açısını değiştiren küçük ama önemli buluşlara imza attılar. Bu medikal gelişmeler belki bir gün sizin de işinize yarayabilecek tedavilerin bulunmasında ilk adım olarak görülüyor.

TIME dergisi yayınlanan son sayısında o yenilikleri derledi. İşte tıpta devrim Ekim'i:

Alzheimer

Gelişme: Bilim adamları ona 'Kaptaki Alzheimer' diyor. Artık Alzheimer hastalığının gelişmeleri bir petri kabının içinde takip edilebiliyor. Bu gelişme hayvan deneylerinden sonraki en büyük gelişme olarak görülüyor.
Ne vaat ediyor: Artık beyin hücrelerindeki sorunlar görülebildiği için uzmanların sinirlerde yaşanan hasarı engelleyebilecek ilaçlar geliştirmesi bekleniyor.
Sırada ne var: Yeni bir tedavi yöntemi oluşturmada atılacak ilk adım olan bu önemli gelişmenin sonuca bağlanması büyük ihtimalle yıllar alacak.

Yaşa bağlı görme kaybı

Gelişme: Sarı nokta hastalığı olan hastalara, IVF embriyolarında geliştirilen retina hücrelerini nakil etmek, görme yetisini geri kazandırabiliyor.
Ne vaat ediyor: Deney yapılan 18 hastanın yarısı artık göz çizelgesinin üstünde üç tane daha çizgi görebiliyor ve neredeyse kör olan bazı hastalar artık saatlerini ve bilgisayarlarını görebiliyorlar.
Sırada ne var: Yapılan araştırmalara göre, bu kök hücre transplantları güvenli olduğu için daha fazla hastanın deneye katılmasında bir risk görülmüyor.

Tip 1 Diyabet

Gelişme: Araştırmacılar, şekere tepki veren ilk insulin-yapıcı kök hücreleri hem insan hücresi içeren laboratuvar kabında hem de farelerde üretmeyi başardı.
Ne vaat ediyor: Eğer hücreler insanlarda kullanım için güvenli bulunursa, Tip 1 Diyabet hastalığı kolayca tedavi edilebilecek ve hastaları devamlı insülin enjeksiyonlarından kurtarabilecek.
Sırada ne var:Bu tarz bir tedavi yönteminin kullanılmasına daha yıllar var. İlk önce hücrelerin insanlarda kullanımı için test edilmesi ve mevcut diğer tedavilerle karşılaştırıması gerekiyor.

Clostridium Difficile

Gelişme: Dışkı transplantı genellikle bu ölümcül olma potansiyeli olan hastalığı tedavi edebilir. Artık araştırmacılar daha temiz ve daha az rahatsız edici bir tedavi yöntemi olan hapla tedaviyi geliştirdiler.
Ne vaat ediyor: Kolonoskopiler kapsüllerle yer değiştiriyor ve hastanın bağırsaklarındaki sağlıklı, yararlı bakterilerin yeniden üremesini sağlıyor.
Sırada ne var: Tedavi henüz sadece birkaç klinikte yapılabiliyor, diğer merkezlere de hızla yayılması bekleniyor.

Obezite

Gelişme: Bilim adamları, sağlıksız beyaz yağ hücrelerini, kalorileri saklamak yerine yakan kahverengi yağ hücrelerine çeviren beyin sinyallerinin yerini saptamayı başardı.
Ne vaat ediyor: Eğer bu sinyalleri kontrollu bir şekilde kullanmayı sağlayan bir ilaç bulunursa obezite ve fazla kilodan kurtulmayı sağlayacak kalori yakma yöntemi olarak kullanılabilir.
Sırada ne var: Heyecan verici olsa da kahverengi yağ hücreleri hakkındaki bilgiler daha henüz çok yeni ve gelişmelere açık olarak görülüyor.