Özellikle yaz mevsiminde su ile oynamayı çok seven çocukları suda boğulma ya da benzeri kazalardan nasıl koruyabiliriz? Anne ve babaların daha fazla dikkat etmeleri gerektiğini ifade eden Uzm. Dr. Başak Namdar Çelikkan konu ile ilgili önerilerde bulundu.

İşte Uzm. Dr. Çelikkan'dan öneriler:

4 yaş altı çocuklarda genelde suda boğulmalar küvette veya suya düşme ile olmaktadır.

Daha büyük çocuklarda ise yüzme sırasında görülmektedir. Eğer çocuğunuz suyun içinde veya etrafında oynayacak ise yüzme bildiğinden emin olmalısınız. Amerikan Pediatri Akademisi 4 yaşından önce çocukların yüzme dersi almasını ve öğrenmesini önermemektedir.

Yüzmeyi bilse bile daha çok dikkat! 

Havuzlarda gerekli önlemler alınmadığı takdirde sağlımızı tehdit edebilir.
Bunlardan en önemlisi ise havuz temizliğidir. Havuzlarda uygun temizlik koşulları sağlanmaz ise birçok enfeksiyon hastalığına sebep olabilmektedir. Bunlardan en başta gelenler ise mide barsak enfeksiyonu, idrar yolu enfeksiyonu, kulak, cilt ve göz enfeksiyonlarıdır. Bunlardan en sık görülen de ishaldir.

Herkesin bildiğinin aksine klor her türlü bakteriyi, mikrobu öldürmez. Klora dirençli
mikroorganizmalar günümüzde tanımlanmıştır. Az miktarda su yutma ile birçok bakteri alınıp hastalığa yol açabilmektedir.

Güvenli ve sağlıklı havuz ortamı için neler yapmalıyız?

- Havuz temiz ve berrak olmalı. Çizilmiş şeritleri ve havuzun dibini net şekilde görülmelidir.

- Havuzda koku olmamalı. İyi klorlanmış havuzda koku yoktur veya çok azdır. Keskin klor kokusu bir sorunu işaret eder. Fazla klor kullanımı çocuklarda gözün kornea tabakasına zarar verir.

-Klor ve ph seviyeleri günde en az 2 defa kontrol edilmiş olmalıdır.

- Havuza girmeden mutlaka duş alınmalı.

- Havuz suyu yutmamaya dikkat edilmelidir.

- Ateşli hastalık ve ishal durumunda havuza girilmemelidir.

- Bone ve yüzme gözlüğü kullanılmalı.

- Havuz etrafında yiyecek tüketilmemelidir.

- Tuvalet eğitimi olmayan çocuklarda mutlaka suya dayanıklı bez veya havuz kıyafeti kullanılmalı ve sık değiştirilmelidir.

- Çocuklar sık aralıklarla tuvalete götürülmelidir.

- Gözünüzü çocuğunuzun üzerinden ayırmamalısınız.

- Güneş kremi güneşe çıkmadan yarım saat önce sürülmelidir. 6 aydan önce kullanılmamalı, en az 50 SPF , UVA ve UVB korumalı olmasına dikkat edilmelidir. Havuzdan çıktıktan sonra krem yenilenmesi unutulmamalıdır.