Erzincan'da "Zihinsel Engelliler İçin Robot Destekli Eğitim" projesi ile öğrencilere kavram, matematik ve sosyal model eğitimleri verilmeye başlandı.

Rehberlik ve Araştırma Merkezi Salonu'nda, Erzincan Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Bilgisayar Teknolojileri Bölümü Öğretim Görevlisi Durmuş Özdemir tarafından doktora tezi olarak hazırlanan "Zihinsel Engelliler İçin Robot Destekli Eğitim" projesinin tanıtımı yapıldı.

Zihinsel engellilerin eğitiminde kullanmak üzere Güney Kore'den getirilen 'İrobiQ' isimli robotun Türkçe yazılımını hazırlayan Özdemir, farklı ülkelerde öğrencilere insansı robotlar aracılığıyla matematik ve ingilizce eğitimi verildiğini söyledi.

Özdemir, 1,5 aydır Erzincan Rehberlik Araştırma Merkezi'nde zihinsel engelli çocuklara 'İrobiQ' isimli robotla kavram, matematik ve sosyal model eğitimleri verildiğini aktardı.

Robotla eğitim konusunda ön pilot çalışmasını tamamladıklarını dile getiren Özdemir, şunları kaydetti: "Projemizde zihinsel engellilerin çok çabuk unutup, öğrenme güçlüğü çektiklerini tespit etmiştik. Dolayısıyla buna çözüm olarak öğrencilere insansı tepkiler verebilecek, bu sayede öğrencilerin dikkatlerini artıran, motivasyonlarını artıran ve öğrenmede kalıcılığı sağlayan insansı robot üzerinde çalışmayı planladık. Çalışma sonucunda gerek rehber öğretmenlerin, gerek ölçme değerlendirme sonuçlarının bize verdiği dokümanlar doğrultusunda görüyoruz ki insansı robotlar zihinsel engelliler üzerinde gayet başarılı oldu. Bunun ülkemiz genelinde Fatih Eğitim Projesi kapsamında yaygınlaştırılabileceğini düşünmekteyiz."

Toplantıda zihinsel engelli bir öğrenciye robotla uygulamalı eğitim verildi.

Erzincan Valisi Süleyman Kahraman, zihinsel engelliler için başlatılan robotlu eğitimin çok önemli olduğunu vurguladı.

Türkçe yazılım yüklenen robotun engelli eğitiminde kullanılmasının Türkiye'de örnek bir çalışma olduğunu dile getiren Kahraman, özel öğretimde önemli bir mesafe aldıklarını, projenin devamının geleceğini kaydetti.