Türkiye'ye gelen turistler artık akıllı cep telefonları ya da tabletler üzerinden, kendi dillerinde hizmet veren sağlık hizmeti sunucularına ulaşabilecek.

Sağlık Bakanlığınca, sağlık turizmi alanında etkin tanıtım, pazarlama yapılması ve uluslararası işbirliğinin artırılması kapsamında geliştirilen ve turistlerin ihtiyaç duydukları anda, istedikleri uzmanlık dalında, kendi dilini ya da anlaşabileceği bir dili konuşabilen sağlık uzmanlarına ulaşmalarını sağlayacak mobil uygulama yazılımı tamamlandı.

Uygulamanın Aralık ayının ikinci haftasına kadar oluşturulması beklenen ''Sağlık Turizmi Koordinasyon Kurulu"nun kurulmasının ardından hizmete girmesi planlanıyor.

Türkiye'yi sağlık turizmi ya da herhangi bir nedenle ziyaret eden bir turist akıllı cep telefonları ya da tabletler üzerinden çalıştırılabilecek bir mobil uygulama ile bulunduğu yerin öncelikle 30 kilometre, sonra 50 kilometre içinde o da yoksa geniş alan içinde 7 dilde arama yaptırarak, kendi dilini konuşabilen yoksa İngilizce bilen bir uzmana ulaşabilecek.

İngilizce, Almanca, Fransızca, İspanyolca, Rusça, İsveççe ve Arapça olarak hazırlanan uygulama ile sağlık hizmeti sunucusunun yeri, yazılımda bulunan navigasyon ile de kolayca bulunabilecek.

Turistler derdini daha rahat anlatabilecek

Konuyla ilgili AA muhabirine açıklamada bulanan Sağlık Bakanlığı Sağlığın Geliştirilmesi Genel Müdürü Ömer Tontuş, söz konusu uygulamanın yurtdışından planlı bir şekilde tedavi hizmeti almak için gelen ve Türkiye'de başka bir amaçla bulunurken sağlık hizmetine ihtiyaç duyan turistler için geliştirildiğini söyledi.

Yurtdışında Türkiye'de sağlık turizmi kapsamında verilen sağlık hizmeti tanıtımlarını daha çok web üzerinden yaptıklarını, bu kapsamda Facebook ve Twitter'i kullandıklarını anlatan Tontuş, yeni uygulama hakkında şu bilgileri verdi:

''Türkiye'de sağlık hizmetine ihtiyacı olan bir turist, herhangi bir dili konuşuyor olabilir, diyelim ki yolda yürürken, çocuğunun düştüğünü ve ayağının kırıldığını düşünün. İsveç'ten gelen bu turist diyelim ki Bodrum'da, bu uygulamaya açtığında İsveççe konuşan ortopedi uzmanı var mı diyerek seçeneklere girdiğinde, uygulama süzgeçten İsveççe konuşan biri varsa onun yerini gösterecek. Öncelikle 30 kilometre sonra yoksa 50 kilometre yoksa alan içerisinde tarıyor. Turistle aynı dili konuşan bir uzman varsa yazılım bunu buluyor, yoksa da ona en yakın İngilizce konuşan kişinin adresini veriyor. Bu uygulama çıkan adresi tıkladığınızda size aracınızla gideceğiniz navigasyon hizmetini de sunabiliyor. Turistin, diş ağrısı olabilir, karın ağrısı olabilir, çocuğuyla alakalı bi sorun olabilir, güneş yanığı olabilir.. Bununla ilgili hizmet alabilmelerinin temel ögelerinden biri aynı dili konuşabilmek, anlaşabilmek. Anlaşabileceği birini bulmak için bir uygulama geliştirdik.''

Yıl sonuna kadar uygulamada

Türkiye'de sağlık turizminde devlet politikasına bağlı olarak süreci yönetecek, paydaşlarla alınan kararların doğru şekilde ileriye götürülmesini sağlayacak ''Sağlık Turizmi Koordinasyon Kurulu'nun, Aralık ayının ikinci haftasına kadar kuracaklarını belirten Tontuş, söz konusu yazılımı da Kurul kurulduktan sonra, derhal uygulamaya koyacaklarını ve 2015'e girmeden hizmete sunacaklarını sözlerine ekledi.

AA