Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Hakan Leblebicioğlu, Türkiye'de en fazla tüketilen ilaç grubunun antibiyotikler olduğunu belirterek, "Sağlık Bakanlığı'nın verilerine göre ülkemizde her üç reçeteden birisinde antibiyotik olduğunu görüyoruz. Bunlar oldukça yüksek rakamlar" dedi.

Samsun'da 18 Kasım Avrupa Antibiyotik Farkındalık Günü nedeniyle İl Sağlık Müdürlüğü'nde basın toplantısı düzenlendi. Toplantıda gereksiz ve fazla antibiyotik kullanımının zararları ile Türkiye'nin antibiyotik kullanımındaki durumu anlatıldı. İl Sağlık Müdürü Yusuf Köksal, antibiyotik ve diğer ilaçlarının gereksiz kullanımının, ilaçların önerildiği şekillerde kullanılmamasının, dünyada olduğu gibi Türkiye'de de büyük bir sorun olduğunu ifade etti. Bu konu ile ilgili olarak Sağlık Bakanlığı'nın 'Akılcı ilaç kullanımı' çalışması doğrultusunda programlar düzenlendiğini belirten İl Müdürü Köksal, "Dünyada antibiyotiğin yanlış kullanılmasından dolayı çoğu mikroorganizma antibiyotiklere karşı direnç gösteriyor. Artık şunu herkes bilmeli, yolun sonuna doğru geliyoruz. Bir çok bilim adamı söylüyor, yeni bulunacak antibiyotik belki 5-10 sene içerisinde yok" dedi.

EN FAZLA ANTİBİYOTİK TÜKETİLİYOR

Toplantıda açıklama yapan Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Hakan Leblebicioğlu, antibiyotiklerin Türkiye'de en fazla tüketilen ilaç grubu olduğunu kaydederek, "Avrupa ülkelerine baktığımızda en fazla tüketilen ilaçlar kardiyak ilaçlarken, antibiyotikler ülkemizde fazla tüketilen ilaçlar. Sağlık Bakanlığı'nın verilerine göre ülkemizde her üç reçeteden birisinde antibiyotik olduğunu görüyoruz. Bunlar oldukça yüksek rakamlar. Doğu Avrupa ülkelerini kapsayan çalışmalarda Türkiye hep ilk sırada. Bu da ülkemizde antibiyotiklerin uygunsuz kullanımının olduğunu gösteriyor. Sıklıkla yaptığımız hata aslında enfeksiyon yokken antibiyotik kullanmak. Antibiyotik reçete edilmesine rağmen hasta ilacını yarıda bırakıyor ve yetersiz bir tedavi oluyor. Ya da gereğinden uzun süre antibiyotik kullanımı söz konusu oluyor. Hem reçetelemeler de hem de tedavide sorun yaşıyoruz" diye konuştu.

GEREKSİZ ANTİBİYOTİĞİN BAŞKASINA DA ZARARI VAR

Prof.Dr. Leblebicioğlu, Türkiye'de komşu önerimi ile antibiyotik kullanımının çok büyük bir sorun olduğuna dikkat çekerek şöyle devam etti:

"Komşuda bulunan antibiyotiklerin 'Bu bana iyi geldi, sana da iyi gelir' düşüncesiyle kullanılması. Bu da çok önemli hayati hata var. Bir başkasına iyi gelen ilaç diğerine iyi gelmeyebilir. Bu ilaçlar masum ilaçlar değil. Her ilacın mutlaka bir yan etkisi var. Yarım kullanılmış evde duran antibiyotiklerin etkinliği aslında ortadan kayboluyor. Reçetesiz antibiyotik kullanımı hekime danışılmadan antibiyotiklere rahatlıkla ulaşılıyor olması da bir başka sorun. Antibiyotikleri diğer ilaçlardan ayıran çok önemli bir faktör vardır. Bir kişi tansiyon ilacını kullanırsa etkisi de zararı da kendisinedir. Ama antibiyotik öyle değil. Antibiyotiği kişi yanlış ve uygunsuz kullanırsa mikroorganizmalar çok rahatlıkla direnç geliştirebilir ve o mikroorganizmalar bir başkasına çok rahat bulaşır. Mikroorganizmaların gezmek için pasaporta da ihtiyacı yok. O yüzden rahatlıkla Hindistan'da başlayan bir salgın antibiyotik direnci bugün tüm Avrupa'yı ve bizim ülkemizi etkiliyor."