ABD ’nin Kuzey Carolina eyaletindeki Wake Forrest Enstitüsü’nde laboratuvarda yapay penis geliştirilen ekip, insan üzerindeki denemeleri 5 yıl içinde başlayabileceklerini açıkladı. Yapay penisin penis bölgesi herhangi bir sebeple ciddi hasar gören, kanser ameliyatı geçiren veya doğuştan genital bölge anamolisi olan erkeklerde kullanılabileceği belirtiliyor.

Guardian gazetesinin haberine göre ‘mühendislik ürünü’ penis, güvenlik , fonksiyon ve dayanıklılık açısından değerlendiriliyor. Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi’nin yapay penisin insanlarda denenmesine 5 yıl içinde yeşil ışık yakması bekleniyor.

Yapay penisi geliştiren ekip, yılın başında laboratuvarda yapay vajina geliştirdiklerini ve MRKH sendromundan mustarip ergenlik çağındaki 4 kıza naklettiklerini açıklamıştı. MRKH - Mayer-Rokitansky-Küster-Hauser (MRKH) sendromuna sahip olanlarda vajina ve rahim ya az gelişiyor veya hiç olmuyor.
Wake Forrest Enstitüsü, ABD Sİlahlı Kuvvetleri’nin Rejeneratif Tıp Enstitüsü tarafından destekleniyor. Enstitünün direktörü Profesör Anthony Atala, ekibin 2008 yılında tavşanlarda yapay penis geliştirdiğini söyledi ve sonuçların son derece umut verici olarak nitelendirdi.

YAPAY PENİS NASIL YAPILIYOR?

Atala’nın Guardin’a verdiği bilgiye göre vücudun organı reddetmemesi için yapay penis kişinin kendi vücudundaki kök hücrelerden aldıkları kültürle, 6 hafta içinde yetiştirilecek.
Penisin gövdesi için ise bir organ bağışçısı gerekiyor. Bağışlanan organ, sadece ‘kolajen bir iskelet doku’ olarak kalana dek deterjanla yıkandıktan sonra kişinin kendi kök hücrelerinden çoğaltılan hücreler bu dokuya tatbik edilecek.

Yeni gelişmeyi değerlendiren Londra’daki University College Hastanesi ürolojik cerrahi danışmanlarından Asif Muneer, laboratuvar ürünü penisin başarılı olduğu kanıtlanırsa, yöntemin bu alanda yapılan tedaviler açısından bir sıçrama kabul edilebileceğini söyledi. Ancak Muner, halen kişinin kol ve bacağından alınan dokularla geliştirilen ve bir pompa yardımıyla erekte hale getirilen yapay penislerin var olduğunu hatırlattı. “Doğal ereksiyonun beyinde başlayan bir dizi nörofizyolojik uyarının sonucu meydana geldiğini “ vurgulayan Muner, yeni yöntemin doğal ereksiyon mu sağlayacağını, yoksa sadece estetik bir gelişme olacağını merak ettiğini belirtti.