Özellikle yaz aylarında sıklıkla yaşanan yorgun uyanma ve sürekli halsizlik sendromlarının yani sürekli yaşanan yorgunluk nedenleri saymakla bitmiyor.

Kadıköy Florence Nightingale Hastanesi İç Hastalıkları Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Haluk Sargın sürekli yorgunluğun nedenlerini ve çözümlerini 20 maddede sıraladı:

İşte Doç. Dr. Sargın'dan 'neden hep yorgunum' sorusunun yanıtları:

Depresyonda mısınız?

Halsizlik, yorgunluk başağrısı, iştahsızlık en sık rastlanan bulgularıdır.

Yeterli ve kaliteli uyku en son ne zaman uyudunuz?

Yetişkinler ortalama günlük 7-8 saat uyku uyumalılar. Büyüme gelişme çağındaki çocuklar ise 9-10 saatten daha az uyumamalıdır. Uykusuzluk vücudun uykuda yenilenmesi işleminin yeterince yapılamamasına sebep olduğunu biliyor muydunuz?

Uyku apnesi mi yaşıyorsunuz?

Obez ve KOAH hastalarının en büyük derdi! Uyku esnasında belirli aralıklarla solunum durur.Bu kesintiler kişiyi uykudan uyandırır yada derin ve sağlıklı bir uyku dönemi yaşamasına mani olur.Kişi yatakta yatar fakat debelenip durur. Mutlak çözüm mü istiyorsunuz: aşırı kiloları vermek sigara ve benzeri risk faktörlerini hayattan uzaklaştırın!

Neden yetersiz besleniyorsunuz?

Az yeme sonucu oluşan enerji eksikliği, bitkinlik, kan şekerinin düşük seyretmesi kişiyi yorgun ve dermansız kılar. Ne mi yapacaksınız: 3 öğün düzgün yemek yiyerek ve ara öğünler protein ve kompleks karbonhidrat tüketimine dikkat ederek hayat daha hafif ve kolay olacak…

Kansızlıkla mı savaşıyorsunuz?

Adet kanamasının aşırı olduğu durumlar en sık sebebi oluşturur. Bu da demir eksikliğine sebep olur.Demir kırmızı kan hücrelerinin yapısına iştirak eder.Dokulara oksijen taşınmasını sağlar. Eksiğin yerine konması (Demir,B12,Folikasit gibi…) ve iyi ve yeterli beslenme ile çözümünü bulabilirsiniz…

Aşırı kafein tükettiğinizin farkında mısınız?

Sinirlilik,cuykusuzluk,kalp atım hızının artması tansiyon yüksekliği…Aşırı kafein tüketimi yorgunluğa sebep olur.Kafein içeren içecek, ilaç, kahve ve çayın aşırı tüketiminden kaçının!

Yeteri kadar su içmiyor musunuz?

Vardiyalı bir işte mi çalışıyorsunuz? Çözümü uyuduğunuz alanı sessiz, loş tutarak bulabilirsiniz.

Besine karşı alerjiniz var mı?

Alerji yapan besinlerin tesbitinin yorgunluğa derman olacağını biliyor muydunuz?

Kalbe dikkat!

Özellikle egzersiz ve naktiviteye dayalı durumlar sonucunda yorgunsunuz. Giderek kolay yapılan işlerin yapılmasında zorluk çekme söz olacaktır. Vakit geçirmeden doktorunuza gitmelisiniz…

Şeker Hastalığı

Yüksek kan şekeri,hücreye girip metabolize edilemediğinden enerji kaynağı olarak kullanılamaz.Yeterince besin tüketilmesine rağmen enerjisiz kalan vücutta yorgunluk baş gösterir.Uygulanacak ilaç tedavisi,diet ve egzersiz hastalığı kontrol altına alacaktır.

İnsülin Direnci mi var?

Gün içinde acıkma atakları,tatlı çekme,yemek sonrası uyku gelmesi, halsizlik,yorgunluk sık bulgularındandır.

Hipotiroid ve yorgunluk

Metabolizma yavaşlar kişi kendini halsiz ve yorgun hisseder,kilo alır,vücutta doku aralıklarında ödem olur.Dışarıdan verilecek tiroid hormonuyla yeniden vücut dengesininin düzelebileceğini biliyor muydunuz?

İdrar yollarındaki bir enfeksiyon

İdrarda yanma hissi acil işeme hissi olmaksızın yorgunluk ve halsizlik ortaya çıkar. İdrar tetkik ve antibiyoterapi ile 1 haftada sorun çözülür.

Alkol

Çok fazla alkol tüketiminin uykuya geçişi ve derin uykuya mani olduğu için yorgunluğa sebebiyet verdiğini biliyor muydunuz?

Vitamin eksikliği

Son yıllarda popüler olan D vitamini eksikliği halsizlik ve yorgunluk duygusunun sorumlularındandır.

Kadınlarda Menopoz

Gece terlemeleri,sıcak basması meydana gelen hormon dengesizliği sonucu yorgunluk ve halsizlik olur.

Kanserler

Hastalığın kendi kemoterapi,radyoterapi halsizlik,yorgunluk yapar.

İlaçlar

Antidepresanlar,alerji ilaçları, hipertansiyon ilaçları, kaygı giderici ilaçlar, tedavide yorgunluk rastlanabilir durumlardır.

Günlük yaşamın vazgeçilmezi: Kronik Stres

Aşırı gerilime bağlı halsizlik ve yorgunluk söz konusudur.

Neden Çikolata yorgunluğa çözüm?

Seratonin Hormonu Yetersizliği: İştah ve uykuyu düzenler Beyinden salgılanır,yediğimiz karbonhidratlar insulinle eş zamanlı geçici seratonin salgılatırlar.

Seratonin azlığı kişiyi tatlıya yönlendirir. Çikolatadaki triptofon beyinde seratonine dönerek kişiye mutluluk duygusu verir.