Her gün düzenli yürüyüş yapmanın insan sağlığını olumlu etkileri olduğu bir gerçek. Fizyoterapist Yrd. Doç. Dr. Gamze Şenbursa, her gün 30 ile 60 dakika arasında yürümenin; vücudunuz, zihniniz ve ruhunuz için yapabileceğiniz en yararlı şeylerden biri olduğunu söylüyor. Yürüyüşe başlamak için önem taşıyan sebepleri şöyle sıralıyor:

- Yürüyüş yapanlar daha uzun yaşar

8000 erkekte yapılan 'Honolulu Kalp Çalışması'nda, günde 2 mil yürüyen kişilerde ölüm riskinin neredeyse yarıya düştüğü bulunmuştur. Eğer yürümeye devam ederseniz, daha uzun ve daha sağlıklı yaşama şansınızı artırırsınız.

- Yürüyüş kilo almayı önler

Kilo vermek için daha fazla adım atmalısınız. Colorado Üniversitesi Sağlık Bilimleri Merkezi, İnsan Beslenmesi Merkezi'nden Dr. James O. Hill tarafından yapılan bir çalışma; "Eğer günlük aktivitelerinize günde 2000 adım daha eklerseniz, bir daha hiç kilo almayabilirsiniz" diyor.

- Kilolarınızdan yürüyerek kurtulabilirsiniz

Yürüyüş gibi egzersizler de kilo verme programlarının önemli bir parçasıdır. Ancak yine de kilo vermek için ne kadar yediğinize dikkat etmeniz gerekiyor. Yürümek kaslarınızı kuvvetlendirmeyi, yağları yakmayı ve metabolizmanızı hızlandırmayı sağlar.

Uzun sürede ve başarılı bir şekilde kilo veren kişilerin hemen hemen tamamı yürüyüş programı ya da diğer egzersiz programlarını takip etmişlerdir.

- Yürüyüş kanser riskini azaltır

Çalışmalar göstermiştir ki; egzersiz ve yürüyüş, meme ve kolon kanseri riskini azaltmaktadır. Yürüyüş aynı zamanda devam eden kanser tedavisi için yararlıdır, iyileşme ve hayatta kalma oranını artırır.

- Yürüyüş kalp hastalıkları ve inme riskini azaltır

Kalp hastalıkları ve inme, hem kadınlarda hem de erkeklerde en yüksek ölüm nedenidir. Bu riski günde 30 ile 60 dakika yürüyerek yarıya indirebilirsiniz. Kanınızın akmasını sağlayın!

- Yürüyüş diyabet riskini azaltır

Ayağa kalkın ve günde en az 30 dakika yürüyün, böylece Tip 2 diyabeti önleyin. Pittsburgh Üniversitesi Halk Sağlığı tarafından yapılan bir çalışmada, günde 30 dakika yürümenin fazla kilolu kişilerdeki diyabet riskinin, kilolu olmayan kişilerle aynı olduğu bulunmuştur.

Yürümek aynı zamanda diyabetli kişilerde kan şekerinin düzenlenmesine de yardımcı olur.

- Yürümek beyin gücünüzü artırır

The National Council on Aging tarafından yapılan bir çalışmada, günde 45 dakika yürümenin 60 yaş üstündeki kişilerde düşünme yeteneğinde artış sağladığı bulunmuştur. Katılımcılar yürüyüşe 15 dakika olarak başladılar ve ardından zamanı ve hızı geliştirdiler. Bu yürüyüş programını uygulayan kişilerin de aynı şekilde mental olarak keskinleştiği sonucu bulunmuştur.

- Yürümek stresi azaltır

Yürüyüş ve diğer egzersizler vücudun doğal mutluluk hormonu olan endorfin salınımını sağlar.

The Annals of Behavioral Medicine'da 1999 yılında yayınlanan bir çalışma; yürüyen ve diğer kolay egzersiz programlarını uygulayan üniversite öğrencilerinin tembellere ya da gayretlice egzersiz yapan kişilere göre daha az stresli olduğunu göstermiştir.

- Yürümek erektil problemleri önler

Günde 2 mil yürümek erkekler için, ileride olabilecek orta yaş iktidarsızlığı riskini azaltır.

- Yürümeye başlamak kolaydır

Bütün ihtiyacınız olan bir çift rahat ayakkabı ve kendinizi kapıdan dışarıya atmak ya da koşu bandına çıkmak. Yürüyüşün etkilerini günde birçok kez kısa yürüyüşler yaparak ya da günde bir kez uzun bir yürüyüş yaparak görebilirsiniz.