Robotlar Ebola ile savaşacak!

Amerikalı doktorlar ve uzmanlar, ABD'de 3 askeri tıp merkezi ve 250’ye yakın hastanede kullanılan 4 tekerlekli Xenex adlı robotun, bir odayı birkaç dakika içinde morötesi ışınla dezenfekte edebilmesi sayesinde virüsün yayılmasını önleyebileceğini açıkladı.

Zehirli gaz ile morötesi ışın yayan robotun bir alanı insanın yapabileceğinden daha hızlı ve etkili dezenfekte edebileceğini belirten uzman ve doktorlar, bu sayede sağlık personelinin virüsü kapma riskinin de azaltabileceğini kaydettii.

Langley adlı askeri tıp merkezinin sözcüsü Alton Dunham, Ebola’ya karşı uygulanan stratejiler arasında bu robotun da yer almasının önemine işaret etti.

Batı Afrika’ya sevkıyatı henüz düşünülmese de uzmanlar, tek başına iş gören makineler arasında yer alan bu robotun, Batı Afrika’da yayılan Ebola salgınına karşı mücadelede etkili olacağını, şimdiye kadar sağlık personelinin ilgilendiği virüslü atıkları imha edebileceğini vurguladı. Ancak uzmanlar Yıldız Savaşları film serisinin ana karakterlerinden robot R2-D2'yi andıran Xenex'in kablosuz internet ve elektrikle çalıştığını, düz bir zemine göre icat edildiğini hatırlattı.

Robotun, hastanelerdeki enfeksiyonlara karşı etkili olduğu ve robotun kullanıldığı hastanelerde bu tür hastalıkların azaldığı belirtildi.