İşin açıkçası uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P'nin Türkiye'nin negatif not görünümünü teyit etmesini fazla bekleyen yoktu! İlla düzeltecek deniliyordu, düzeltmedi!
Piyasa ve yorumcuların genel beklentisi neydi? “Bayağı bir toparladınız, petrol fiyatları da düştü en azından bu notu hak ediyorsunuz…”
Peki, S&P ne dedi? “Kötü gidiyorsunuz ve ekonominizde hiçbir düzelme yok… Yakında notunuzu düşüreceğim!” Haksız da sayılmazlar…
Sebep?
Algı mühendislerinden Merkez Bankası iyi gittiğimizi söylüyor, bakanlar iyi gittiğimiz yönünde demeçler veriyor, Başbakan iyimser olmayanı haşlıyor, Cumhurbaşkanı direkt suçluyor…
Oysa S&P açıklamasında Türkiye'nin bu yılki performansının en önemli unsuru olarak net ihracatı gördüğünü, iç talebin düşük olduğunu, liranın ise zayıfladığını belirtti. Açıklamada ayrıca “Türkiye'nin büyüme potansiyelinin, özel sektörün büyük ve açık döviz pozisyonu gibi süregelen dış kırılganlıklardan kötü etkilendiğini düşünüyoruz” ifadeleri yer aldı.
Sonuç siyasi mi?
Bence siyasi değil! Son zamanlarda Amerika ne dediyse yaptık, sözünden dışarı çıkmadık… Eğer negatif görünümümüz siyasi olsa bırakın durağana çekilmeyi, çoktan pozitife çevrilmişlerdi…
Gerçekçi olursak Türkiye ekonomisi için elimizdeki tek somut olumlu gelişme petrol fiyatlarının düşmesi... Bu hafta bu yönüyle kritik… Viyana'da OPEC üyeleri üretim kotalarının kısılması teklifini değerlendirecekler.
Anketler teklifin kabul edilip edilmeyeceği hususunda kararsız. Katılanların yarısı kotalarda kesintiye gidileceğini öne sürüyor.
Petrol ne olacak?
OPEC'in kota kısıtlaması yapamayacağını iddia edenler, kartelin küresel üretimin sadece yüzde 40'ını kontrol ettiğini, fiyatı yukarı itmek için üretimi günde 2-2.5 milyon varil kesmek gerektiğini, buna hiç bir üyenin razı olmayacağını ileri sürüyor.
Ayrıca ekonomileri ucuz petrolden büyük yarar sağlayan ABD ve AB, Suudi Arabistan'ı kota kesintisine karşı durması konusunda baskı altında tutuyor.
Sadece seyirciyiz
Bugün İran ile nükleer barış görüşmeleri var. ABD Kongresi'nin anlaşmayı bozması ya da İran'a ek yaptırım kararı bu ülkenin sevkıyatının devre dışı kalmasını gündeme gelir ki bu durum petrol fiyatlarını yukarı iter…
Türkiye ekonomisinin göbeği, Türkiye'nin müdahil olamadığı böylesine kritik kararlara bağlıyken gidip de iyimserliğin dozunu kaçırmak, kandırmacadan başka bir şey değildir… Kanmayın!