Vergi topla saray yap!
Hep iyiyiz, daha iyiye gidiyoruz… O zaman neden sefalet çekiyoruz? Rakamlar dürüst olmayınca, söylemler gerçeği yansıtmayınca yapılan hesaplar tutar mı? Haliyle hiçbir öngörü doğru çıkmıyor. Nasıl çıksın ki?
Torba Yasa ile birlikte uygulanan vergi affında hedef, borcun en az yüzde 50'sinin tahsilatıydı. Başvuranlar, borcu olanların sadece yüzde 23'ü kadar… Her ödemeden sonra bu oranın daha da düşeceğini hesaplarsak af defterini yüzde 10 tahsilat ile kapatırız. Tahsil edilemeyen vergi borcu yüzde 90'ı bulur.
Af ile tahsil edilen vergilere gelince, çoğu iktidarın yarattığı şaibeli sermaye gruplarının trilyonluk borçlarının vergileri… Gerisi hikaye!
Neden toplanamıyor?
Peki, af çıktığı halde borçlar vatandaştan neden tahsil edilemedi? Nedeni basit: Hiçbir şey bize yansıtıldığı gibi değil! Ortada para yok!
Sadece o da değil aslında, işin doğrusu biraz da kişisel tepkiler bu sonucu doğuruyor. Sen dişinden tırnağından artırıp vergi borcunu ödüyorsun, adamlar o para ile kendilerine saray yaptırıyorlar, özel uçaklar alıyorlar… Kimin parasıyla? Senin verginle!
Vergiyi nasıl topluyorlar? Ayırım yapmadan! Zenginden de, fakirden de aynı oranda vergi alarak. Halbuki vergi dolaylı yoldan değil de doğrudan alınsa bu adaletsizlik ortadan kalkacak.
Bu haksızlık
Demek oluyor ki; Türkiye'de devlet vergiyi esas olarak servet sahiplerinden değil vatandaşın “tüketiminden” alıyor.
Verginin yaklaşık yüzde 70'le büyük bölümünü KDV, ÖTV gibi adlar altında tüketimden alan Maliye, bütçeyi esas olarak bu dolaylı vergilerle finanse ediyor.
Gelir düzeyine bakılmaksızın herkesten aynı miktar ve oranda tahsil edilen dolaylı vergiler; vergi adaletsizliğini derinleştiriyor, gelir dağılımını bozuyor. Sonuçta, Avrupa'da gelir dağılımı en bozuk ülke Türkiye oluyor.
Yarım köprü
AKP hükümetleri, 2003 başından Eylül 2014 sonuna kadar olan dönemde, ülke genelinde toplam 2 trilyon 261 milyar liralık vergi tahsil etti. Öyle böyle bir para değil… Dolara vurursak 1 trilyon dolar eder!
Kavram karmaşası olmaması açısından AKP iktidarının topladığı vergiyle, kamulaştırma bedelleri ve yapım harcamalarıyla birlikte Boğaz'a 167 adet üçüncü köprü yapılabilirdi. Biz henüz bir tanesinin yarısına geldik!
Toplanan vergilerin üzerine ne var ne yoksa satıp özelleştirdik, bir 500 milyar dolar da borca girdik. İyi güzel de, nereye gitti bu paralar?