Tem­muz ayı­nın son gü­nün­den bu ya­na ulus­lar ara­sı med­ya­da bir “Müf­lis Ar­jan­ti­n” san­sas­yo­nu sür­dü­rü­lüp du­ru­yor. Dı­şa­rı­da olur da bi­ze he­men it­hal edil­mez mi? Biz­de de baş­ta dev­let ajan­sı AA üs­tün­den sağ­cı-sol­cu tüm med­ya­da bir bat­mış, müf­lis Ar­jan­tin öy­kü­sü var. Sol med­ya, “Ar­jan­tin bat­tı, sı­ra Tür­ki­ye’­de­” ez­ber­ci­li­ği­ni sür­dü­rü­yor, hat­ta ba­zı CHP mil­let­ve­kil­le­ri­nin im­za­la­rıy­la sol ga­ze­te­ler­de ba­yat, der­le­me Ar­jan­tin ya­zı di­zi­le­ri ya­yın­la­nı­yor bol ke­se­den, hiç­bir gün­cel­li­ği ve ana­liz de­ğe­ri ol­ma­yan...

Ez­ber­ci­lik...

Za­ten bu med­ya­dan, bu po­li­ti­ka­cı­lar­dan bi­rin­ci kay­na­ğa inip, ha­be­rin sağ­la­ma­sı­nı yap­ma­la­rı­nı bek­le­mek saf­dil­lik olur­du. Oy­sa ha­ber test edil­me­yi ge­rek­ti­ri­yor­du. Ba­zı hed­ge fon­lar Ar­jan­tin dev­le­ti­ni, ha­zi­ne ka­ğıt­la­rı­nın pi­ya­sa­ya sü­rül­dü­ğü yer olan New Yor­k’­ta mah­ke­me­ye ve­rip ala­cak­la­rı­nın ta­ma­mı­nı tah­sil et­me­ye gi­riş­miş­ler­di. Eko­no­mi Ba­ka­nı Ki­cil­lof ve Baş­kan Kirs­hner bu fon­la­rı “ak­ba­ba­la­r” ola­rak ad­lan­dı­rı­yor­lar ve öde­me­ye­ce­ğiz di­yor­lar­dı. İf­las is­te­mek, bu ta­vır­dan iba­ret­ti...
Sağ­du­yu­lu bir ga­ze­te­ci sor­maz mı, 1.5 mil­yar do­lar ne­dir ki, bir ül­ke öde­ye­me­sin? Bu “te­mer­rü­d”­ün önü ar­ka­sı ne­dir? Bu bir ça­re­siz­lik mi­dir, bir ta­vır mı­dır? Ma­kul bir ga­ze­te­ci, po­li­ti­ka­cı bun­la­rı so­rar ve hat­ta bi­rin­ci el­den ül­ke gös­ter­ge­le­ri­ne ba­kar. Bu ya­pıl­say­dı, re­sim baş­ka tür tef­sir edi­le­cek ve bu­gün ha­la sür­dü­rü­len “Müf­lis Ar­jan­ti­n” söy­le­mi­nin tu­za­ğı­na dü­şül­me­ye­cek­ti.
Oy­sa Ar­jan­tin ger­çe­ği, fi­nans ka­pi­ta­lin di­le­di­ği­ni yaz­ma­yı adet edin­miş med­ya­nın ak­tar­dık­la­rın­dan bir hay­li fark­lı. He­le ki Tür­ki­ye-Ar­jan­tin ben­zer­li­ği kur­ma­ya kal­kar­sa­nız, ev öde­vi­ne iyi­ce gö­mül­me­niz ge­re­kir, ama kim uğ­ra­şa­cak bun­lar­la!...

Or­tak yan­la­rı­mı­z...

Bir­çok La­tin Ame­ri­ka ül­ke­si gi­bi, Tür­ki­ye ile Ar­jan­ti­n’­in bir­çok ben­zer­li­ği var. Bu ben­zer­li­ği 1930’lar­dan ku­rup bu­gün­le­re ka­dar ge­ti­re­bi­lir­si­niz. Dün­ya ka­pi­ta­liz­mi ile en­teg­re ol­ma bi­çim­le­rin­den; Pe­ro­nizm-Ke­ma­lizm ben­zer­li­ği ku­ran­lar var­dır; 1950 son­ra­sı it­hal ika­me­ci bi­ri­kim tar­zı ve onun si­ya­si uzan­tı­la­rın­da ben­zer­lik­ler var­dır ve ni­ha­yet 1980 son­ra­sı ne­oli­be­ral üre­tim iliş­ki­le­ri­ne adap­tas­yon ben­zer­lik­le­ri, dün­ya ser­ma­ye­si ile bü­tün­leş­me ve ka­mu ke­sim­le­ri­nin bon­kör­ce dün­ya fi­nans ka­pi­ta­lin­den borç­lan­ma ben­zer­lik­le­ri var­dır. 2000’e ge­lin­di­ğin­de Tür­ki­ye ile Ar­jan­tin böy­le bir dert ile kar­şı kar­şı­yay­dı­lar. Bü­yük ka­mu açık­la­rı, dön­dü­rü­le­me­yen dış borç­lar, ve­ri­len bü­yük ca­ri açık­lar ve ser­ma­ye ka­çı­şı ile yer­li pa­ra­da bü­yük de­ğer kay­bı­... Ça­re? IM­F’­ye git­mek, alı­na­cak IMF kre­di­le­ri­nin kar­şı­lı­ğı acı re­çe­te­ler­le sos­yal har­ca­ma­la­rı kıs­mak, özel­leş­tir­me­le­ri uy­gu­la­mak, ma­aş­la­rı,is­tih­da­mı da­ralt­mak,ta­rım ve ha­ne­hal­kı des­tek­le­ri­ni kal­dır­mak, büt­çe­den kı­sa­rak borç öde­me­k...

Tür­ki­ye ve Ar­jan­tin 2001

Bu acı re­çe­te­ye 57.hü­kü­met, Ke­mal Der­viş ile “e­ve­t” de­di. So­nuç­ta AK­P’­yi Tür­ki­ye­’nin ba­şı­na be­la ede­cek bir po­li­tik fa­tu­ra­yı da zım­nen ka­bul­len­di. Ar­jan­tin ise kar­şı dur­du, Tür­ki­ye­’den fark­lı ola­rak borç­la­rı­nın yüz­de 70’i­ni öde­me­ye­ce­ği­ni ilan et­ti. Bu­nun üze­ri­ne 81 mil­yar do­lar­lık ala­cak­lı ban­ka­lar Ar­jan­ti­n’­i to­pa tut­tu. Ar­jan­tin po­li­tik ira­de­si ka­rar ver­miş­ti; Bi­zim uy­ku­muz ka­ça­ca­ğı­na si­zin uy­ku­nuz kaç­sın; Kriz ye­te­rin­ce pe­ri­şan et­ti bi­zi, si­ze borç öder­sek halk aç­lık­tan so­kak­la­ra dö­kü­le­cek. Bu ter­cih, Ar­jan­ti­n’­i ulus­lar ara­sı pa­zar­lar­da afo­roz et­me­ye yet­ti.
Pe­ki Ar­jan­tin ne yap­tı? Borç­lar, 2005’te ve 2010’da ye­ni­den ya­pı­lan­dı­rıl­dı ve ala­cak­lı­la­ra ye­ni tah­vil­ler ve­ril­di. Borç­la­rı ve fa­iz­le­ri­ni öde­di ama ken­di­si tak­vim ve şart­la­rı be­lir­le­ye­re­k... ­Ta­bii ki bu du­rum­da ye­ni ser­ma­ye gi­ri­şi ne­re­dey­se ke­sil­di, ya­ban­cı­lar Ar­jan­ti­n’­den ve­ba­lı gi­bi uzak dur­du.
Ar­jan­tin de ken­di do­la­rı­nı de­va­lü­e edip ih­ra­ca­tı­nı ar­tır­dı, it­ha­la­tı­nı kıs­tı ve so­nuç­ta ca­ri açık­la­rı­nı sı­fır­la­dı. Bu­gün Ar­jan­ti­n’­in ca­ri açı­ğı 2 mil­yar do­lar gi­bi cü­zi bir yer­de; Tür­ki­ye­’nin­ki 65 mil­yar do­lar ve baş be­la­sı.

Far­kı gö­re­bil­me­k...

Ar­jan­ti­n’­in New York mah­ke­me­le­rin­de ba­şı­na ge­len, iz­le­di­ği mak­ro po­li­ti­ka­lar­la il­gi­li de­ğil. Ar­jan­tin, son yıl­lar­da ya­vaş­la­sa da ih­ra­cat­la bü­yü­yen bir eko­no­mi, iş­siz­li­ği yük­sek de­ğil. Dış borç sto­ku mil­li ge­li­ri­nin yüz­de 22’si gi­bi, bi­zim­ki yüz­de 50!...Ka­zan­dı­ğı ka­dar dö­viz har­cı­yor, o ne­den­le ca­ri açık sı­kı­şık­lı­ğı da yok. Borç­la­rı­nı ödü­yor ama ken­di be­lir­le­di­ği ko­şul­lar­da. Bu ne­den­le fi­nans ka­pi­tal için “kö­tü ör­ne­k”... Borç­lu­lar ta­ra­fın­dan maa­zal­lah ör­nek alın­ma­ma­lı. Oy­sa Ar­jan­tin de tüm borç­lu ül­ke­le­re bu ve­si­le ile ade­ta ders ve­ri­yor ve di­yor ki, “Hep güç­lü­le­rin de­di­ği ola­cak de­ğil; hal­kı­nı­za da­ha ağır yük­ler bin­dir­me­den kar­şı ta­raf­tan da an­la­yış bek­le­mek hak­kı­nız ve bu­nu bi­raz be­del öde­ye­rek ya­pa­bi­lir­si­niz. Si­ze cö­mert dav­ran­ma­ya­bi­lir­ler ama ol­sun, za­ten ba­kın on­la­rın pa­ra akış­la­rı ol­ma­dan da ih­ra­ca­tı­mı­zı ge­liş­ti­re­rek ayak­ta ka­la­bi­li­yo­ru­z”.
Ar­jan­tin, bu­lun­du­ğu yer iti­ba­riy­le bir “mo­de­l” ül­ke du­ru­mun­da de­ğil ama ör­ne­ğin Tür­ki­ye ile kı­yas­lan­dı­ğın­da, uy­sal, ba­ğım­lı-kı­rıl­gan bir ül­ke­nin düş­tü­ğü du­rum­da da de­ğil. Dış borç yü­küm­lü­lük­le­ri, dış ser­ma­ye gi­ri­şi­ne ba­ğım­lı­lık vb. yö­nün­den Tür­ki­ye ile hiç ben­zer­li­ği yok; ter­si­ne ka­fa tu­ta­rak, gel­mez­se­niz gel­me­yin di­ye­bi­li­yor.
Tür­ki­ye bu­nu di­ye­bi­li­yor mu? Ca­nı bur­nun­da, ala­bil­di­ği­ne kı­rıl­gan. Fark da bu­ra­da­.