Ki­tap­la­rın in­san­lık ya­şa­mın­da­ki ye­ri­ni kim­se yad­sı­ya­maz. Duy­gu ve dü­şün­ce dün­ya­mı­zı do­ku­ma­sı yet­mi­yor­muş gi­bi çev­rey­le il­gi­mi­zi, bil­gi­mi­zi de ar­tı­ran en de­ğer­li ge­reç­ler­dir. Okur­la­rı­mız, “SÖZ­CÜ­”de ya­yım­la­nan ki­tap­lar­dan baş­ka ki­tap oku­yup oku­ma­dı­ğı­mı­zı, ni­çin baş­ka ki­tap­la­ra yer ver­me­di­ği­mi­zi, so­ru­yor­lar. Kuş­ku­suz, ede­ri­ni öde­yip al­dı­ğı­mız, oku­du­ğu­muz baş­ka ki­tap­lar var. Bel­ki de ya­yı­mı­mız­da yer ver­dik­le­ri­miz­den da­ha faz­la. An­cak biz kö­şe­miz­de, ken­di çi­zel­ge­mi­zi de­ğil in­ce­lik ve il­gi gös­te­ri­le­rek im­za­la­nıp bi­ze gön­de­ri­len­le­ri ta­nı­tı­yo­ruz.

Son bir ay­da ge­len­ler:

- İb­ra­him CAN­DA­N’­ın “Mil­lî Dev­rim­ci, Ül­kü­cü ATA­TÜR­K” ad­lı in­ce­le­me araş­tır­ma ki­ta­bı, ay­rın­tı­lı bil­gi­ler­le il­gi­le­nen­le­re kat­kı ve­ri­yor. TO­GAN Ya­yın­cı­lı­k’­ın ye­ni ürü­nü.
- Avu­kat Erol ER­TUĞ­RUL’un Ay­dın­lık ga­ze­te­sin­de­ki ya­zı­la­rı­nı top­la­dı­ğı “Cum­hu­ri­ye­t’­in Dö­nüş­tü­rü­lür­ken SU­SA­CAK MI­SIN?” ad­lı ye­ni ki­ta­bı Mus­ta­fa BAL­BA­Y’­ın ön­sö­züy­le UYUM Ya­yın­la­rı­’n­dan çık­tı.
- Ali KÜ­LE­Bİ­’nin ye­ni ki­ta­bı da “S­tra­te­jik Gös­ter­ge­ler ve De­ğer­len­dir­me­le­r” adıy­la TA­RİH­Çİ Ki­ta­be­vi­’nin ya­yı­nı ola­rak Tür­ki­ye­’mi­zin te­mel stra­te­jik so­run­la­rı­nı ele alı­yor. İçe­ri­ğiy­le il­gi ve be­ğe­ni top­la­yan bir ça­lış­ma ürü­nü.
- Şa­ir Ali DİL­Kİ­’nin “Kum­pa­sa Gel­di­k” ad­lı, 75 şii­rin­den olu­şan taş­la­ma ki­ta­bı TUNÇ Ya­yın­cı­lık ürü­nü.
- Eği­tim­ci Zi­şan KAR­S’­ın “Ge­lin Te­li­” ad­lı, 56 şii­rin­den olu­şan ilk şi­ir ki­ta­bı KAN­GU­RU Ya­yın­la­rı­’nın ürü­nü.
- Otu­za ya­kın şar­kı­nın güf­te­si­nin şai­ri, mü­zik­li söy­le­şi­le­riy­le gö­ze çar­pan Prof. Dr. Mu­har­rem GER­ÇE­KE­R’­in 90 şii­ri içe­ren 3. ki­ta­bı “Baş­ka İk­li­min Ba­ha­rı­” adıy­la ki­şi­sel ya­yı­nı ola­rak çık­tı.
- Prof. Dr. Vu­ral Fu­at SA­VA­Ş’­ın, Mus­ta­fa Ke­mal Der­ne­ği Araş­tır­ma Di­zi­si­’nin 4. ya­yı­nı ola­rak çı­kar­dı­ğı “Hi­lâ­fe­tin Kal­dı­rıl­ma­sı­” ad­lı ça­lış­ma­sı il­giy­le kar­şı­la­nı­yor.
- Si­bel Unur ÖZ­DE­Mİ­R’­in KAN­GU­RU Ya­yın­la­rı­’n­dan çı­kan “Bel­ki İs­tan­bu­l’­da­yı­m” ad­lı öy­kü ki­ta­bın­dan son­ra “Yü­re­ğim­den Tren Geç­ti­” ad­lı ço­cuk öy­kü­le­ri ki­ta­bı ile “Sen, Sen Ada­lı Kız, Ah!” ad­lı öy­kü ki­ta­bı­nı ÜRÜN Ya­yın­la­rı çı­kar­dı.
- Prof. Dr. Ba­ran TUN­CER’­in “Ak­lım­da Ka­lan­la­r” ad­lı anı ki­ta­bı TA­RİH­Çİ Ki­ta­be­vi ya­yı­nı. Öz­geç­mi­şiy­le bir­lik­te bi­lim ve si­ya­sal ya­şa­mı­nı, yur­ti­çi ve yurt­dı­şı gö­rev yer­le­ri­ni ta­nı­ta­rak an­la­tı­yor. Ai­le fo­toğ­raf­la­rı­nın ek­len­di­ği ki­tap ör­nek bir ya­şa­mı ser­gi­li­yor.
- Uzun yıl­lar POS-TEL der­gi­si­ni yö­ne­ten Avu­kat M. Edip SEZ­Gİ­N’in ki­şi­sel ya­yı­nı “Genç­lik Ha­tı­ra­la­rı­m” ad­lı ki­ta­bı ken­di 31 şii­riy­le baş­ka­la­rın­dan al­dı­ğı üç şii­ri içe­ri­yor. Yi­ne ki­şi­sel ya­yı­nı “Ya­şa­dı­ğı­mız Za­man Bo­yu­tun­da DÜ­ŞÜN­CE­LE­Rİ­M” ad­lı ki­ta­bı anı­la­rıy­la bir­lik­te ön­ce­den ya­yım­lan­mış 80’e ya­kın ya­zı­sın­dan oluş­mak­ta­dır.
- Bal­yoz da­va­sın­dan 16 yıl ha­pis ce­za­sı alan Tüm­ge­ne­ral Yal­çın ER­GÜ­L’­ün Ka Kİ­TAP Ya­yı­nı olan “GE­NE­RAL- Sa­vaş­ma­dan Yen­me­k” ad­lı ese­ri son yıl­la­rın en bü­yük trav­ma­sı­nı tüm çıp­lak­lı­ğıy­la göz­ler önü­ne se­ri­yor.
- BİL­Gİ Ya­yı­ne­vi­’nin ye­ni ya­yın­la­rı İk­ra­mi ÖZ­TU­RA­N’­ın “Pa­şa Pa­şa Ya­ta­cak­sı­nı­z”; Rı­za ZEL­YUR­T’­un “Sul­tan­lar ve Cel­lat­la­r”; Esat Mah­mut KA­RA­KUR­T’­un “So­kak­tan Ge­len Ka­dı­n” ro­man­la­rı ile Ay­şe­gül NER­GİS, Işın Be­ril TE­TİK, De­mo­kan ATA­SOY, Ga­lip DUR­SUN, Ko­ray GÜN­YA­ŞAR, Kay­ra Ke­ri KÜP­ÇÜ­’nün “A­na­do­lu Kor­ku Öy­kü­le­ri / 1” ad­lı top­lu öy­kü­ler ki­ta­bı ile Ke­rem ÖZAK­MA­N’­ın “İş Sev­da­ya Ge­lin­ce­” ad­lı şi­ir ki­ta­bı.
- Emek­li öğ­ret­men ve ya­yın­cı Se­lâ­hat­tin KA­RA­’nın uzun sü­re yap­tı­ğı araş­tır­ma­lar ne­ti­ce­sin­de ha­zır­la­dı­ğı ilk ki­ta­bı “Ça­nak­ka­le Des­ta­nı- 100. Yıl “ ADA­IL­GIN PRO­DUC­TI­ON ürü­nü­dür.
- Ga­ze­te­ci Sa­ba­hat­tin ÖN­Kİ­BAR, med­ya ve si­ya­set­te ge­çir­di­ği 30 yı­lı, ya­şa­dık­la­rı­nı ve gör­dük­le­ri­ni “Tak­ke­li Fi­ra­vun­lar ve Bü­yük Si­ya­si Sır­la­r” isim­li ki­ta­bın­da top­la­mış. KIR­MI­ZI KE­Dİ Ya­yı­ne­vi­’n­den çı­kan 195 say­fa­lık bu eser ta­ri­he dip­not dü­şe­cek­ler için kay­nak ni­te­li­ğin­de­dir.

* * *

DER­Gİ­LE­R’den söz et­me­mi­zi is­te­yen okur­la­rı­mız için de aşa­ğı­da­ki bil­gi­le­ri su­nu­yo­ruz:

- Cum­hu­ri­yet, Mil­li­yet, Ay­dın­lık ga­ze­te­le­ri­nin ki­tap ek­le­ri ay­rın­tı­lı ta­nıt­ma­la­rıy­la ya­yın or­ta­mı­nı okur­la­rı­na su­nu­yor.
- Ka­nal B te­le­viz­yo­nu­nun haf­ta son­la­rı 18’de ya­yım­la­dı­ğı “Ki­tap Dün­ya­sı­” ad­lı prog­ram da il­giy­le iz­le­ni­yor.

Bi­ze ula­şan der­gi­ler ya­yın­cı­sı ve ya­yın yer­le­riy­le şun­lar:

- BER­FİN (İs­met ARS­LAN, İs­tan­bul), TÜRK Dİ­Lİ (Ah­met MİS­Kİ­OĞ­LU, İs­tan­bul), ÇAĞ­DAŞ TÜRK Dİ­Lİ (Dil Der­ne­ği, An­ka­ra), AN­TİK DE­KOR (Tur­gay AR­TAM, İs­tan­bul), YA­RIN (Ege Genç İşa­dam­la­rı Der­ne­ği, İzmir), İN­SAN­CIL (Be­rin TA­ŞAN, İs­tan­bul), MİL­Lî ÇÖ­ZÜM (Ali ÇA­ĞIL, İs­tan­bul), KI­YI (Fet­hi YIL­MAZ, Ah­met ÖZER, Ali Mus­ta­fa, Trabzon), TE­RA­Zİ (Seç­kin Ya­yı­ne­vi, An­ka­ra), YA­ŞAM (Me­sa A.Ş., An­ka­ra), ECE (Ah­met OT­MAN, Sa­lih­li), SES­LE­NİŞ Ga­ze­te­si (Ada­let Ba­kan­lı­ğı Ce­za ve Tev­kif Ev­le­ri Ge­nel Mü­dür­lü­ğü, An­ka­ra), BÜL­TEN (An­ka­ra Üni­ver­si­te­si Rek­tör­lü­ğü, An­ka­ra).

Hu­kuk­çu­lar için özel­lik­le Tür­ki­ye Ba­ro­lar Bir­li­ği ile An­ka­ra ve İs­tan­bul Ba­ro­la­rı­’nın der­gi­le­ri, ya­yın­la­rı ya­rar­lı­dır.