İtalyan Alplerinde 1991 yılında bulunan ve o tarihten bu yana sayısız incelemeye tabi tutulan 'Buz adam' Ötzi'nin vücudunda dövmeler bulundu.

KAÇ DÖVMESİ OLDUĞU HALA BİLİNMİYOR

İtalya'da bulunan Avrupa Araştırma Akademisi'nde yapılan araştırmanın başında yer alan Albert Zink, Ötzi'nin daha önce de dövmelerinin bulunduğunu ve hala yeni dövmelerin ortaya çıktığına şaşırdığını açıkladı.


Ötzi'nin taşıdığı dövmeler ilk olarak onu keşfeden dağcılar tarafından fark edilmişti. Yıllar boyunca bilim insanları arasında kaç tane dövme taşıdığına dair tartışmaya konu olan Ötzi, geride kalan dört yıl içinde kapsamlı analizlere tabi tutuldu.

ÖZEL KAMERALARLA FARKEDİLDİ

Zink, Ötzi'nin fark edilmeyen dövmelerini ortaya çıkarmak için sanat eserlerinde gizli kalan detayları görmek için kullanılan kameralara başvurdu.



Aynı tuval üzerinde çizilen iki farklı resmi tespit etmek için kullanılan özel lenslere sahip kameralar, kararmış olan Ötzi'nin vücudundaki siyah renkli çizimlerin fark edilmesini sağladı.



UZMANLAR ANLAMLARINI ARAŞTIRIYOR

Journal of Cultural Heritage dergisinde yayımlanan araştırmada, dövmelerin gerçek olduğu ve kömür ile karıştırılan bitkilerin deriye işlenerek yapıldığı ifade edildi.



Bilim insanları, Ötzi'nin ne amaçla bu dövmeleri taşıdığını; sembolik veya dini anlamları olup olmadığını araştırıyor.